Pinguicula vulgaris

Atrodo dar visai nesenai svarstėm, žadinti ar ne mūsų augintinius po žiemos miego, už lango dar tik nesenai buvo ištirpęs sniegas, o pavasaris ėmė akimirksniu ir pralėkė net ne stabteldamas. Reikia pastebėti, kad šiemet jis buvo gana saulėtas ir augalų augintojams palankus: tik keletas vėlyvesnių šalnų, daug saulės, nemažai šilumos ir lietaus.  Bent jau vabzdžiaėdžiai augalai tą gerai pajuto ir po žiemos sąstingio buvo gana noriai.

Savo augintiniais tikrai galiu pasidžiaugti, žiemos nuostolių faktiškai nėra. O pavasarį žiedais pradžiugino (ar ruošiasi tai padaryti) visa eilė rūšių: žolialapis skendenis (Utricularia graminifolia), šaukštalapė saulašarė (Drosera spatulata), kaliforninė darlingtonia (Darlingtonia californica), paprastoji tuklė (Pinguicula vulgaris), puprinė saracėnija (Sarracėnia purpurea), raguotoji saulašarė (Drosera binata).

Leido žiedstiebį ir raudonoji saracėnija (Sarracenia rubra), bet čia „priškadijo” sraigės, susigalvojusios paragauti kaip gi tos saracėnijos „ant skonio” – krismtelėjo, nepatiko… bet žiedstiebis ir nulūžo.  Tikėkimės iki kito karto sraigės nepamirš, kad saracėnijos (kaip ir dauguma vabzdžiaėdžių) – nevalgomos, greičiau atvirkščiai.

Darlingtonia californica

Smagu prisiminti ankstyvą pavasarį ir svetainės skaitytojų atsiųstas nuotraukas su žydinčiu ąsoteniu, ir parodoje „Žali horizontai’2011” matytas žydinčias tukles bei saracėnijas. Aš tikrai tikiu, kad svetainės skaitytojai galėtų ir daugiau pasigirti savo augintiniais – Jūsų patirtis ar pasiekimai juk gali būti įdomūs ne tik jums patiems…

Ką gi, ateina vasara, ir vabzdžiaėdžiams prasidės pats augimas ir medžioklės sezonas. Šiltasis metų laikas Lietuvoje trunka ne taip jau ir ilgai, todėl nuo jo metu sukauptos energijos ir maisto medžiagų priklausys ir žiemojimas bei kitų metų startas.  O vasaros metu neretai įsivyrauja sausas ir karštas oras, todėl vertėtų prisiminti, kaip išvengti vasaros sausromečio galimos žalos. Apie tai jau kalbėjome pernai, straipsnyje „Vabzdžiaėdžiai vasaros karštyje„.

Utricularia graminifolia

Taip pat prieš vasarą norėčiau padėkoti visiems svetainėms skaitytojams, atsakiusiems į vienerių Musėkautas.lt metukų anketos klausimus. Smagu, kad svetainės struktūra, informacijos išdėstymas, jos paieška niekam nesukėlė per didelių sunkumų. O naujų straipsnių, temų, žinoma bus – tikrai aptarėme dar ne viską. Ačiū už idėjas! Tikrai pabandysiu jas anksčiau ar vėliau įgyvendinti.

Artimiausiu metu turbūt vertėtų dar kartą išsamiau aptarti vabzdžiaėdžių sėjos klausimus, prisiminti augalų atsisiuntimą iš kolekcionierių. Juk vasaros šiluma gerokai sumažina siuntimosi nuostolių riziką. Esu atsisiuntęs net septynių rūšių saulašarių sėklas. Visos pasėtos, tačiau norėtųsi sulaukti jų pradygstant, nepaskubėti kaip buvo su World Wonders Gardens sėklomis, kurių nė viena, turiu prisipažinti, nesudygo.

Ateina vasara – ne tik intensyvaus augimo, bet ir intensyvių lauko darbų, atostogų metas, ir prie kompiuterio tenka prisėsti vis rečiau. Todėl, manau, suprantama, kad straipsnių publikavimo dažnis gali kiek sumažėti. Bet gal šį stygių galės kompensuoti informacija esanti kitose Pasaulio svetainėse, skirtose vabzdžiaėdžiams augalams?

Šį savaitgalį Musėkautas.lt svetainė buvo įregistruota Pasaulinėje vabzdžiaėdžių svetainių bendruomenėje „Carnivorous Plants Web Ring”, organizuotoje Tarptautinės vabzdžiaėdžių augalų augintojų organizacijos (International Carnivorous Plants Society – ICPS).

Nuo šiol Musekautas.lt kairiojo stulpelio apačioje, tarp autorinių teisių ir administravimui skirtų dalių, rasite naują dalį „Daugiau svetainių”, o joje –  lentelę „Carnivorous Plants Web Ring”. Spustelėję „Sekanti svetainė” ar „Ankstesnė svetainė”, atsidursite vienoje iš daugelio šios bendruomenės svetainių (Musekautas.lt svetainė įregistruota 612-uoju numeriu). Dauguma šių svetainių yra angų kalba, tačiau po ne ilgo naršymo man pavyko užsukti ir į italų, lenkų, čekų kalbomis sukurtas svetaines. Vienos jų yra asmeniniai dienoraščiai, kitos – komerciniai vabzdžiaėdžių portalai ar net gi  mini-enciklopedijos, skirtos šiems augalams. Pasižvalgyti tikrai yra kur.

Kiekviena šių svetainių turi tokią pačią ar panašią „Carnivorous Plants Web Ring” lentelę su bendruomenės steigėjo (Iternational Carnivorous Plants Society) nuoroda ir navigacinėmis nuorodomis „Previous page” (Ankstesnė svetainė) ir „Next page” (Kita svetainė), leidžiančiomis atversti kitą šios bendruomenės puslapį, skirtą vabzdžiaėdžiams augalams.

Smagaus naršymo!

Jogaila Mackevičius