Roridula – nedidelė pseudovabzdžiaėdžių augalų gentis, kurioje tėra dvi rūšys: Roridula dentata ir R. gorgonias. Abi rūšys – Pietų Afrikos endemikai.

Mokslinis genties pavadinimas Roridula L., 1764.

Sistematinė šeimos padėtis: Karalystė – Augalai (Plantae), skyrius – Magnolijūnai (Magnoliophyta), klasė – Magnolijainiai (Magnoliopsida), eilė – Erikiečiai (Ericales), šeima – Roriduliniai (Roridulaceae), gentis – Roridula (Roridula).

Įdomus yra šių augalų simbiontinis ryšys su vabzdžiais Pameridea roridulae. Augalas maitinasi šių vabzdžių ekskrementais, tačiau prisivilioja juos labai savotiškai. Roridula išskiria lipnų skystį, kuriuo sugaunami kiti smulkesni vabzdžiai. Pameridea roridulae minta būtent šiais pseudovabzdžiaėdžio pagautais vabzdžiais, o augalas sunaudoja savo simbionto ekskrementus kaip trąšas.  Tai labiau panašu į vorą ir jo tinklą, tik tinklas čia – atskiras, laisvai augantis augalas.

Auginti Roridulą geriausia iš sėklų. Rekomenduojama augalui sumaišyti durpinį substratą iš durpių ir perlito (santykis 2:1). Skirtingai nuo kitų vabzdžiaėdžių augalų, šis turi gerai išvystytą šaknų sistemą, todėl vazonas turėtų būti erdvus. Augalas mėgsta šilumą ir drėgmę, daugiametis – auga visus metus (bet pavasarį augimas suintensyvėja). Trūkstant šviesos ir šilumos, įsimeta pelėsis. Daugiau auginimo rekomendacijų.

Informacijos šaltiniai:

  1. Strange Fruits. A Gardens Chronicle’s,
  2. Tarptautinio sėklų banko rekomendacijos,
  3. La page Carnivore de Serge Lavayssiere,
  4. Wikipedija,
  5. The Families of Flowering Plants.

Jogaila Mackevičius

François Sockhom Mey piešinys