Neries regioninio parko direkcija parko lankytojams nuolatos siūlo daug puikių renginių. Tai ir žygiai, ir įvairios ekskursijos. Norintys turiningai praleisti laiką gamtoje tikrai turi iš ko pasirinkti.

Viena tokių dienų gamtoje buvo balandžio septintąją. Jau trečius metus Neries regioninio parko direkcija organizuoja netoli Šilėnų esančios taip vadinamos orchidėjų pelkės tvarkymo talką. Šiemet visi dalyvavę talkoje tradiciškai galėjo sudalyvauti 6 kilometrus besitęsiančioje ekskursijoje Šilėnų pažintiniu taku. Nenorintys prieš talką nuvarginti kojų galėjo rinktis alternatyvą – inkilų dirbtuves. Neilgai pasvarstęs, nutariau sudalyvauti pastarosiose. Juolab, kad inkilų dirbtuvėse buvo planuojama gaminti ne tik inkilus varnėnams, zylėms, kitiems paukščiams, bet ir šikšnosparniams.

Atvykęs gana punktualiai apie dešimtą valandą, Lobių dirbtuvėse jau radau šurmulį. Jos buvo pilnos įnirtingai plaktukais kalančių vaikų. Padedant dirbtuvių meistrams buvo statomi namai varnėnams, zylėms… Aš atvykau kiek kitokiu tikslu – pažiūrėti, kaip padaromi inkilai šikšnosparniams.

Gamyba užtruko daugiau nei dvi valandas. Tačiau inkilo sienos jau buvo mano rankose ir teko paskubomis dumt į pelkę. Košės paragauti jau nebespėjau, vos atvykus iškart prasidėjo darbai.

Parko direkcija šiemet iš peties pasidarbavo iš anksto iškirsdama visus šalintinus medžius ir krūmus. Todėl talkininkams beliko tik juos sunešti į  krūvas pelkės pakraštyje. Darbavosi ir jaunas, ir senas. Sunku buvo suskaičiuoti, kiek žmonių atvyko į talką, nes jie nuolat judėjo, bet bent jau keturios dešimtys tikrai turėjo būt.

Vieniems parakas baigėsi anksčiau, kiti visą talkai planuotą laiką dirbo kaip užsukti. Tampyti po žliugsinčią pelkę rąstus ir šabakštas nėra taip jau lengva. Bet galiausiai dalis pelkės buvo išvalyta bei paruošta naujam orchidėjų vegetacijos sezonui.

Besidarbuojant pavyko rasti sniego neprispaustų ir išsilaikiusių  nužydėjusių pernykščių gegužraibių ir dirvinio purvuolio (paskutiniosios šioje pelkėje rastos orchidėjos) žiedynstiebių su jau tuščiomis sėklų dėžutėmis.

Puikus šeštadienis. Po tokio intensyvaus ir judraus pusdienio gamtoje, neišpasakytai gražiose vietose, daugiau jėgų kažkokiai veiklai likusią dienos dalį ir nebelieka. Gautas energetinis užtaisas aktyvuojasi kiek vėliau, kitą dieną…

Jogaila Mackevičius