Taip jau istoriškai susiklostė, kad Ramsaro konvencija buvo pasirašyta tada, kai Šiaurės pusrutulyje karaliauja žiema. Būtent vasario antrąją ir pradėta prieš 40 metų švęsti Pasaulinė pelkių diena. Gal mums būtų daug įdomiau, jei tokia diena būtų vidurvasarį. Tada visos pelkės tiesiog alsuoja gyvybe. Deja, tenka taikytis prie kitokios susidariusios situacijos.

Pasaulinės pelkių dienos proga įvairios bendruomenės dažniausiai organizuoja žygius į artimiausias pelkes, tuo stengiantis atkreipti dėmesį į šių ekosistemų svarbą bei išsaugojimo aktualumą. Gyvenantiems Vilniuje, be abejonės patogiausia yra Varnikų botaninio draustinio pelkė. Joje įrengtas patogus lentomis klotas pažintinis takas, kuriuo po pelkę patogiai galima vaikščioti bet kuriuo metų laiku.

Jei prieš keletą metų teko apsilankius Varnikų pelkės take galėjai sutikti vos vieną kitą lankytoją, dabar atvykus savaitgalį gali tekti pavargti, norint tinkamai pastatyti savo automobilį.

Anksčiau šiose apylinkėse man teko lankytis vasaros metu, tad šiemet pasitaikė puiki proga pamatyti pelkę žiemą. Juolab, kad 2018-ųjų žiema buvo gana snieginga, o sniegas pelkei suteikia ypatingo žavesio. Aistras pakurstė ir kursioko mestas iššūkis: atrasti Varnikų pelkėje tris gamtos objektus.

Pirmoji iššūkio užduotis – daugiakamienis beržas. Jis netikėtai atsisukus atgal rastas antrojoje tako per pelkę dalyje

Antroji užduotis – trikamienė eglė. Ilgokai ieškota ir atrasta šalia kelio jau pelkei pasibaigus

Trečiasis iššūkis – atrasti stačiakampio formos užsitraukusią medžio žaizdą

Pusdienio pasivaikščiojimas po Varnikų pelkę neprailgo, šaltukas nespaudė, o pavieniai lankytojų pasišūkčiojimai tik paįvairino žiemišką gamtinę tylą.

Nuotraukų daug, ir visos jos čia.

Jogaila Mackevičius