Šiandien su bendraminčiais sutvarkėme vienintelę šiuo metu žinomą žaliosios plateivės (Coeloglossum viride, Dactylorhiza viridis) augimvietę. Kad suprasti kodėl tai darėme – paminėsiu, jog šios rūšies augalai jau kuris laikas neberandami Latvijoje ir Baltarusijoje, o Lietuvoje iš keliolikos žinotų vietų nei vienoje vietoje nepavyko rasti jau ketverius metus ar daugiau… Šią naują vietą vasarą atrado žinomas gamtininkas Bronius Šablevičius, kuris taip pat dalyvavo talkoje. Apie tai galite paskaityti vasarą darytame reportaže.

Prisipažinsiu – užsibrėžtas tikslas pasirodė ambicingas, įpusėjus net suabejojau, ar užteks jėgų jį pasiekti: persipynusią ir sukritusią žolę šienauti nebuvo lengva.

Taigi: trimeriais nušienautas apie 0,25 ha plotas, sugrėbta ir išvežta biomasė – 14 automobilinių priekabų.

Kuo didžiausias AČIŪ talkos dalyviams (kai kurie sukorė 3 valandų kelią!) – be jūsų tai būtų neįmanoma. Buvo labai smagu su jumis visais susitikti.

O taip pat ačiū Aukštaitijos nacionaliniam parkui, už sklypo kadastrinius duomenis, Andriejui Gaidamavičiui už savininkų paieškas, Kaltanėnų girininkijai už paskolintą priekabą, na ir – žinoma – Jonui ir Nijolei už cepelinus po darbų!

Su nekantrumu lauksime žiedų kitais metais.

Reportaže panaudotos Jogailos Mackevičiaus ir mano nuotraukos.

Mindaugas Ryla