Šiandien pasaulyje jau 51 kartą minima Pasaulinė šlapynių diena. Nuo to laiko, kai 1971 metais Ramsaro mieste buvo pasirašyta konvencija, įpareigojanti valstybes tausoti drėgnas teritorijas, kiekvienais metais šios konvencijos pasirašymo dieną stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į tokių teritorijų svarbą. Praėjusiais metais Jungtinių tautų Generalinė Asamblėja pripažino šią dieną kaip tarptautinę JTO dieną.

Šlapynės, tai ne tik pelkės, tai ir mangrovės, patvinę miškai, samaniniai pelkynai, net gi koraliniai rifai. O kadangi Lietuvoje vienintelis šlapynių tipas yra pelkės, mes kažkaip turbūt natūraliai pripratome šią dieną vadinti „pelkių diena”, pirmą kartą ją paminėdami 2002 metais. Svetainėje, „Renginių” skiltyje, galite susipažinti su šios dienos minėjimo istorija nuo pat 2002 metų. Ir nuo to laiko formuojasi graži tradiciją ją paminėti žygyje į pelkę.

Kiekvienais metais Ramsaro konvencijos sekretoriatas organizuoja diskusijas, konferencijas, kitus švietėjiškus renginius, stengdamasis kaip galima plačiau pristatyti visuomenei šlapynių svarbą. Jos svarbios ne tik estetiniu požiūriu kaip rekreacinės zonos, bet ir ekologiniu – kaip anglies dvideginio emisijos supresoriai bei buferinės gėlo vandens atsargos.

Ar mokame jas tausoti Lietuvoje? Ir taip, ir ne. Nors dėmesys šalies pelkėms kasmet vis auga, vargu ar jų priežiūra ir išsaugojimas yra labai efektyvūs. Nemažai pelkių užterštos ne tik aplinkinio ūkininkavimo produktais, bet ir lankytojų atneštomis ir paliktomis šiukšlėmis. Gaila, kad pelkių diena beveik sutampa su pusiaužiemiu. Kitu metų laiku gal prasmingiau būtų ne žygiuoti pelkėmis, bet organizuoti jų valymo talkas.

Taip jau išpuolė, jog šiemet tai trečiadienis – įprasta darbo diena. Todėl ir renginiai šalyje pasiskirstę į „prieš” ir „po” savaitgalius. Ta proga ir mes jau spėjome pražygiuoti Šilėnų pažintiniu taku bei apsilankyti nuostabioje šių apylinkių orchidėjų pelkėje. Viešo renginio, atsižvelgiant į pandemijos būklę, šiemet neorganizavome. Bet kiekvienas savarankiškai dar gali suskubti paminėti šią dieną pagal Lietuvos tradicijas.

Smagios pelkių dienos! Ir nepamirškite, kad pelkėms dėmesio reikia ne tik jų tarptautinės dienos proga, jo reikia nuolat, visais metų laikais…

Jogaila Mackevičius