Pirmą kartą apie europinį maldininką (Mantis religiosa) prakalbom 2020 metų vasaros pabaigoje, tada ir supažindinome skaitytojus su šiuo egzotiniu vabzdžiu. O pernai pateikėm išsamesnę „instrukciją”, kaip jų ieškoti, ko žvalgytis ir, žinoma, ką daryti pastebėjus. Nors instrukcijoje buvo nurodyti tiesioginiai mokslininkų, renkančių informaciją apie maldininkus, kontaktai, kai kas atsiuntė nuotraukas svetainės administracijai. Nepergyvenkite, jūsų duomenys nepasimetė, jie visi kuo stropiausiai persiųsti ten, kur reikia.

Ir dabar norėčiau pasidalinti tomis nuotraukomis, kurios pasiekė mūsų pašto dėžutę.

Puikus „derlius”. Norėtųsi taip ir toliau. Todėl 2022 metais skelbiame maldininkų iššūkį. Sudalyvauti nesunku, tereikia atsiųsti viso maldininko nuotrauką, stengiantis jį nufotografuoti taip, kad ir pats maldininkas kuo geriau matytųsi, ir būtų galima bent jau nuspėti, kur jis rastas. Taip pat prašome elektroniniame laiške pridėti tą pačią informaciją, reikalingą mokslininkams – data, vieta, vietovės aprašymas. Visa jūsų informacija bus perduota ir šių vabzdžių tyrinėtojams, ir paskelbta svetainėje. Nuotraukų lauksime iki 2022 m. spalio 30 dienos.

Na, o koks gi iššūkis be apdovanojimų. Subursime kompetentingą komisiją (geriausiai pasaulis matomas vaikų akimis), kuri išrinks tris geriausias nuotraukas. Jų autoriai gaus dovanų lietuvišką knygelę apie maldininkus.

Smagių susitikimų su maldininkais!

Jogaila Mackevičius