Šiandien, paskutiniąją kovo mėnesio dieną, po Šilėnų žemapelkę (Vilniaus r.) smagiai pabiro talkininkai, kuriuos bendrai veiklai suvienijo Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas ir Dzūkijos – Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Neries Regioninis Parkas. Nepabūgę lietingo oro į pelkę atvyko talkininkai iš tarptautinės įmonės Dentsu skyriaus mūsų šalyje – Dentsu Lithuania.

Paplušėję gerą pusdienį atvėrėme krūmais ir nendrėmis beužaugančios žemapelkės, garsėjančios „Orchidėjų pelkės” vardu, dalį – ko ne visą hektarą. Tai labiausiai pradžiugins saulės spindulius mėgstančius ir pamažėle po žiemos miego bundančius mūsų krašto gegužraibinius augalus, liaudiškai vadinamus „lietuviškosiomis orchidėjomis”.

Talkininkai pjovė krūmus ir nendrių sąžalynus, o nupjautą „derlių” savo rankelėmis išgabeno į pelkės pakraštį, kur stovėjo biomasės smulkintuvas. Krūmų šakos smulkintuve sparčiai virto mulču. Na, o jau susmulkintos nendrės – kantriai lauks antrojo gyvenimo – iš jų bus gaminamas nendrinis popierius. Taip taip – nendrinis popierius, arba „papernik”, kaip jį pavadino šį popierių gaminanti mokytoja Наталья Гром.

Na, o kur Šilėnų pelkės popierių ir iš jo sukurtus gaminius, kuriuos vadiname pelkininkystės gaminiais, galėsite pamatyti – dar neatskleisime. Šią mažytę paslaptį kol kas pasiliekame sau.

Keletas talkos akimirkų:

Gražus sumanymas, noras prisidėti prie gamtos apsaugos, draugiškas ir darbštus bendraminčių būrelis ne tik:

  • išlaisvino dalį žemapelkės nuo užkrūmijimo;
  • pagerino palankias sąlygas atvirų žemapelkių augalijai ir gyvūnijai tarpti;
  • padidino pelkės atsparumą vasaros sausroms (juk krūmai išgarina nemenką kiekį vandens), taigi sumažino durpės sausėjimą;
  • padės išvengti sausos durpės skaidymosi sutvarkytame plote ir beveik 2,5 t ŠESD emisijų (įvertintų CO2 ekvivalentu).

Nuoširdžiai dėkojame talkininkams!

Daugiau talkos akimirkų:

 

Jūratė Sendžikaitė
Jogailos Mackevičiaus nuotraukos ir video