Praeitais metais man tai pavyko, gal šiemet pavyks dar kam nors. Taigi – skiautalūpių iššūkis.

Lietuvoje auga net gi penkios skiautalūpių rūšys: pelkinis, plačialapis, tamsialapis, trumpalapis ir Elbės. Žydi jie skirtingu laiku, todėl užsiėmimo bus bent dviem vasaros mėnesiam.

Sąlygos. Surinkti reikia visų žydinčių skiautalūpių rūšių nuotraukas. Ir ne po vieną. Kiekvienos rūšies – trys nuotraukos: (1) žiedas iš taip arti, kaip įmanoma; (2) visas žydintis augalas ar bent jau žiedynas ir (3) augimvietės nuotrauka.

Nuotraukos dydis ne mažiau 600×600 ir ne daugiau 1200×1200 pikselių, failo formatas – JPG. Failo pavadinimas turi sutapti su lietuvišku ar moksliniu rūšies pavadinimu, pavyzdžiui, pelkinis skiautalupis 1.jpg, arba epipactis helleborine 2.jpg, ir pan.

Taip pat turi būti pateikta ši informacija: fotografo vardas pavardė, elektroninio pašto adresas, kiekvienos rūšies augimvietės koordinatės ir trumpas aprašymas, pavyzdžiui, brandus skroblynas, arba drėgna pieva, arba pakelė.

Nuotraukas galima atsiųsti svetainės administracijai elektroniniu paštu arba pasinaudoti didelių failų persiuntimo paslaugas teikiančiais puslapiais, atsiunčiant administracijai nuorodą ir likusią informaciją elektroniniu paštu (mes visada atsiųsime patvirtinimą, kad jūsų informacija sėkmingai gauta).

Prizas geriausiai susitvarkiusiam su iššūkiu (būtina surinkti visas penkias rūšis) – šiais metais išleistas Jono Barzdėno ir Mindaugo Rylos plakatas „Lietuvos laukinės orchidėjos”.

Sėkmės!

REZULTATAI