Labai neretai informacijos apie vieną ar kitą augalų rūšį Lietuvoje, jos paplitimą, augimvietes ir pačią rūšies būklę trūksta. Mokslininkų mūsų šalyje nėra daug, jie tikrai negali visur spėti. Prie naujų rūšių augimviečių atradimo taipogi prisideda ir regioninių parkų bei girininkijų specialistai. Bet nemažą dalį atradimų padaro būtent mėgėjai pabūti gamtoje.

Kartais nėra aišku, kam perduoti informaciją. Todėl kviečiu pasidalinti savo atradimais. Jei aptikote bent kokią vabzdžiaėdžių augalų ar orchidėjų rūšį, praneškite apie tai svetainės administracijai elektroniniu paštu [email protected]. Jūsų informacija tikrai bus pasidalinta su tais, kam ji aktuali.

Pranešime nurodykite rūšies pavadinimą (net ir spėjamą), koordinates (nesvarbu – LKS ar WGS) ar Google Maps nuorodą į tašką, pridėkite vieną ar kelias nuotraukas. Jei nežinote rūšies, mes pasistengsime jums padėti ir ją identifikuoti (žinoma, jei tai bus įmanoma pagal jūsų pateiktas nuotraukas).

Tokius pranešimus galima suformuoti tiesiog mobiliajame telefone. Kiekvienas telefonas šiais laikais turi kamerą ir žemėlapius. Taip pat rekomenduoju instaliuoti koordinačių nustatymo programėlę, pavyzdžiui, kad ir tokią kaip „GPS coordinates”.

Apsiginklavę vien tik telefonu, jūs galite reikšmingai pagelbėti ir praplėsti žinias apie augalus mūsų krašte.

Labai lauksime jūsų pranešimų. Iš anksto visiems labai dėkojame.

Jogaila Mackevičius