Kaip ir žadėta, Žemės dienos proga, skelbiame 2024 metų Lietuvos laukinę orchidėją! Po mėnesį laiko trukusios apklausos paaiškėjo, kad ja tapo smulkiažiedė svila (Neotinea ustulata (L.) R. M. Bateman), dar žinoma senuoju pavadinimu kaip smulkiažiedė gegužraibė.

Apklausoje dalyvavę FB grupės Botanikai nariai pirmiausia turėjo išrinkti kategoriją, kuriai laukinių orchidėjų grupei turėtų būti skiriamas didžiausias dėmesys. Daugumai apklausos dalyvių, matyt, surezonavo šiemet stambiųjų ūkininkų organizuotas maršas prieš daugiametes pievas, todėl daugiausia balsų surinko kategorija „Rūšys, kurios labiausiai nyksta dėl suariamų ar kitaip sunaikinamų natūralių pievų”. Šioje kategorijoje pirmą vietą užėmė smulkiažiedė svila, antrą – mažasis anakamptis, trečią – šalmuotoji gegužraibė. Šių trijų, kaip ir kitų pievinių orchidėjų rūšių, buveinės (natūralios pievos) sparčiai nyksta jau ne pirmą dešimtmetį, o didelė dalis anksčiau žinotų radaviečių jau tapo arimais, kuriuose auga rapsai ir javai. Kita dalis radaviečių nunyko dėl pievų nepriežiūros, kurios apaugo krūmais ir invaziniais augalais.

Smulkiažiedės svilos padėtis yra liūdna, nes šiuo metu botanikai žino vos kelias vietas Lietuvoje, kur ji dar išliko. Visgi pastaruoju metu randama viena kita nauja, anksčiau nežinota šios rūšies augimo vieta, todėl yra tikimybė, kad yra dar neatrastų vietų, kuriose svila auga niekieno nepastebėta. Todėl svarbu prižiūrėti tiek šiuo metu žinomas radavietes, tiek ir ieškoti naujų.

Smulkiažiedė svila žydi ganėtinai vėlai, liepos mėnesį. Auga sausuose šlaituose ir žemažolėse natūraliose pievose bei ganyklose. Artimiausiu metu su kitais botanikais bus aptartas veiksmų planas, skirtas šiai rūšiai apsaugoti. Savo idėjas galite siūlyti ir komentaruose. Manau, būtų verta liepos mėnesį organizuoti vieną-dvi išvykas potencialių augimo vietų patikrinimui, o, suderinus su saugomų teritorijų direkcijomis, ir esamų augimo vietų sutvarkymo talkai.