a1Ąsoteniai – vieni iš labiausiai pamėgtų vabzdžiaėdžių augalų. Nors daugelį rūšinių ąsotenių auginti yra sunku dėl jiems reikiamo didelio oro drėgmės kiekio, yra išvesta nemažai hibridinių veislių, gerai prisitaikančių augti sausomis gyvenamųjų patalpų oro sąlygomis.

Augintojai skirtingai vertina šiuos augalus, vieni jais žavisi, kitiems jie turi daugiau minusų nei pliusų, nes yra dideli, dalį laiko keisdami ąsočius atrodo nedekoratyviai, reikia rūpintis, kuo juos maitinti žiemos laikotarpiu ir pan.

Tačiau nuomonių įvairovė nė kiek nesumažina šių  augalų populiarumo. Kartais (ir tai būna tikrai ne dažnai) ąsoteniai nudžiugina savo augintoją ir sužydi.

a11

Taip šį pavasarį netikėtai nustebino savo augintoją Ingridą Bielskienę iš Kauno ant palangės auginamas ąsotenis, pradėjęs augintis žiedynkotį  Įdomu, kokiomis sąlygomis buvo auginamas pražydęs ąsotenis, gal tai kontroliuojamas procesas? Gal sudarę atitinkamas sąlygas ąsotenių žiedais galės džiaugtis ir kiti jų augintojai?

a12Pasirodo, ąsotenis buvo įsigytas prieš dvejus metus turguje. Atrodė tada ganėtinai suvargęs, buvo vos 5 cm ūgio, teturėjo du ąsotėlius, kurie labai greitai nuvyto. Dabar auga ant pietinės palangės nekuo neapsaugotas nuo saulės. Laistomas 2-3 kartus per savaitę, netręšiamas, minta tik musytėmis. Kambario temperatūra žiemą apie +20 – +25°C. Šildymo sezono metu purškiamas 2-3 kartus per dieną distiliuotu vandeniu. Jis stovi šalia terariumo, puse nulinkęs virš jo. Dėmesio gauna net mažiau už kitus vabzdžiaėdžius . Auga mažame vazonėlyje, substratas – sena orchidėjų žemė, likusi po orchidėjos persodinimo, sumaišyta su rūgščiomis durpėmis santykiu 1:1.

Per keletą metų ąsotenis atsigavo, suvešėjo ir pradėjo intensyviai kaip ir pridera lianai augti.

Tai yra vienintelis auginamas ąsotenis, todėl pamačius besikalantį žiedą sunku buvo tuo net patikėti. Taip šį pavasarį išgelbėtas ąsotenis atsidėkojo savo augintojai.

Ačiū Ingridai už informaciją. Atrodo, sąlygos nėra ypatingos, todėl kiekvienas augintojas, besistengiantis užtikrinti savo auginamiems ąsoteniams kuo natūralesnes sąlygas, gali tikėtis žiedų.

Praeitų metų rudenį parodos „Augalų labirintai” lankytojai pelkės ekspozicijoje galėjo matyti žydintį Vilniaus pedagoginio universiteto oranžerijoje išaugusį ąsotenį. Tačiau oranžerijos sąlygos yra daug artimesnės natūralioms, todėl ne nuostabu, kad ąsotenis ten išaugo kone žmogaus ūgio ir pražydo net gi keletu žiedynkočių. Kambaryje ąsotenių žydėjimas vis dar yra retas reiškinys.

a13

Taigi, nekantriai lauksime išsiskleidusių žiedų nuotraukų. Dauguma ąsotenių yra skirtalyčiai. Yra vyriški ir moteriški individai, todėl sėklų sulaukti vargu ar pavyks. Bet žiedu pasidžiaugti bus smagu ne tik ąsotenio šeimininkei, bet, manau, ir svetainės skaitytojams. Įdomu, kas gi toliau…

Didesnės raiškos nuotraukas galima pasižiūrėti svetainės nuotraukų galerijoje.

Jogaila Mackevičius

Ingridos Bielskienės auginamo ąsotenio nuotraukos