Laikas bėga gana greitai… Gegužės 4 dieną Musekautas.lt svetainei sukanka vieneri metai. Metai, kai joje buvo paskelbtas pirmasis įrašas, pranešęs apie svetainės tematiką, kūrimo planus, pakvietęs kitus vabzdžiaėdžių augalų augintojus pasidalinti turima informacija, patirtimi, pasiekimais.

Per tą laiką ne kartą keitėsi svetainės išvaizda – buvo renkamas tinkamiausias šablonas. Kartu su šiais išoriniais pasikeitimais, pildėsi ir svetainės turinys. Šių metų pradžioje, paskelbus 100-ąjį įrašą, svetainės struktūra pradėta pamažu pertvarkyti ir sisteminti. Nenutraukdamas naujų straipsnių pasirodymo (šis įrašas – 134-asis), svetainės pertvarkos procesas vyksta ir dabar, tik skaitytojui nelabai pastebimu būdu.

Kas suspėta per tuos metus? Pirmiausia, tai peržvelgta visa tikrųjų vabzdžiaėdžių augalų sistematika šeimos lygmenyje. Apžvelgėm ir ko ne visus auginimo bei dauginimo aspektus, kiek pasigilinom į vabzdžiaėdžių kolekcionavimą ir komponavimą. Žvilgtelėta net į vabzdžiaėdžių tyrimų istoriją… Neapsiribodami vien teoriją, sukomės renginiuose, parodose. Dalinomės džiaugsmais ir pasiekimais, stengėmės išvengti problemų ir bėdų…

Tikiuosi, ne vienas skaitytojas rado Musekautas.lt ieškomos informacijos, padėjusios jam geriau perprasti savo augintinius, ne vienas šiuos augalus „atrado”, o gal ir susižavėjo jais – tokiais unikaliais, nepakartojamais ir išradingais, panaudojusiais evoliucijoje visą gamtos išmonę, kad išlikti kovoje už būvį, augti ten, kur kitiems augalams augti atrodo neįmanoma, pasirūpinti maistu taip, kad ant žemės nesudaryti jokios konkurencijos kaimynams.

Labai didelis dėkui visiems svetainės kūrėjams – rašiusiems straipsnius, atsiuntusiems savo nuotraukas, teikusiems pasiūlymus, kritikavusiems, dalyvavusiems diskusijose, padėjusiems sutvarkyti svetainės technines problemas. Ačiū Jums, brangieji! Be Jūsų Musekautas.lt nebūtų toks, koks yra dabar, ir tikrai nebūtų geresnis.

O kad ateityje sektųsi vis geriau ir geriau bendradarbiauti, kad skaitytojai atrastų visą jiems rūpimą informaciją, labai prašyčiau užpildyti nedidelę anketą, padėsiančią kiek labiau suprasti Jūsų nuomonę apie svetainę. Anketos rezultatai bus paskelbti tik Musekautas.lt ir tik apibendrinti, todėl prašau joje „išsikalbėti” į valias ir nesivaržant – svarbi yra tik atvira nuomonė. Anketą galima rasti čia (apklausa jau baigta). Iš anksto didelis dėkui visiems už atsakymus.

Tikiuosi, ateityje vis daugiau skaitytojų ryšis prisijungti prie svetainės kūrėjų, kad nebeliks barjerų klausti, dalintis informacija, kad plėsis dabar besimezgantys kolektyvinio sėklų ar augalų užsakymo, sėjos ir panašūs projektai. Galbūt netolimoje ateityje pavyks pajungti ir daugiau techninių svetainės galimybių, padėsiančių vabzdžiaėdžių augintojams bendrauti ir dalintis patirtimi betarpiškiau…

Ačiū visiems šiuos pirmuosius metus buvusiems kartu su Musekautas.lt.

Nuoširdžiai Jūsų,
Jogaila Mackevičius