Iki kalendorinio rudens beliko keletas dienų. Ir nors dienomis orai vis dar vasariški, vėstančios naktys vis labiau primena apie metų laikų kaitą.

Pats laikas pradėti galvoti ir apie žiemojimą. Vasarą dažnas vabzdžiaėdžių augintojas netrunka išplėsti savo kolekciją. Galime juos auginti balkone, kieme, dalis ir vasarą praleidžia namuose. Tačiau jau įpusėjus rudeniui tenka pasispausti. Ir tada, kai norime viską sutalpinti kambaryje, palangės ima atrodyti labai mažos.

Turbūt su šia problema susidūrė ne vienas augalų kolekcininkas. Net nežinau, ką čia ir be patarti?.. Turbūt kiekvienas iš tokios situacijos, kai augalai tiesiog nebetelpa namuose, sukasi kaip išmano – dalį jų išdalina draugams ar išparduoda, prasiplatina palanges, įsirengia kokį kampą su dirbtiniu apšvietimu tamsesnėje kambario vietoje. Koks bebūtų sprendimas, galiausiai turi būti atsižvelgta į augalo ramybės poreikius.

Sarracenia minor sparčiai auginasi naujas tūtas ir net negalvoja apie ramybę

Kadangi apie kai kurių vabzdžiaėdžių sezoniškumą ir žiemojimo sąlygų poreikį jau kalbėjome anksčiau, tai nesikartosiu, tereikia prisiminti senesnius svetainės įrašus. O ir skubėti labai kol kas neverta – gal ruduo bus ilgas ir mūsų augintiniai dar nemažai laiko praleis ten pat, kur vasarojo. Bet pradėti planuoti žiemojimą reiktų jau dabar – taip vėliau išvengsime bereikalingo streso tiek mes, tiek mūsų augalai.

Atėjus ramybės sezonui padaugėja ir laisvo laiko, vakarai tampa ilgi ir ramūs. Tada ir prie kompiuterio prisėdam dažniau, prisimenam vasarą, laukiam pavasario. Nuo šio rudens, jau nuo kitos savaitės pradėsim toliau nagrinėti vabzdžiaėdžių augalų sistematiką. Konkrečiau – pseudovabzdžiaėdžius. Jų nėra tiek daug, gal jie nėra tokie įdomūs ir taip dažnai auginami, bet vis gi tai – vabzdžiaėdžiai augalai, būsimi vabzdžiaėdžiai…

Reiks užbaigti ir visus pradėtus konkursus, apžvelgti praėjusio vegetacijos sezono pasiekimus, susidaryti planus ateinančiam pavasariui.

Pseudovabzdžiaėdžio Stilidium debile žiedai

O ir pačios svetainės laukia tolimesnė pertvarka, senų straipsnių apibendrinimai ir papildymai. Jei pastebėjote, priklausomai nuo adreso, kurį suvedate savo naršyklėje (su žodžiu „puslapiai” ar be jo), vaizdas šiek tiek skiriasi. Na, iš esmės tai jau dvi lygiagrečiai pildomos svetainės. Ilgainiui , kai bus galutinai sutvarkyta nuorodų sistema, patalpintoji puslapiai.lt serveryje nustos egzistuoti.

Tačiau pagrindinė ateinančio rudens naujiena, ne svetainės pokyčiai ar ateities planai. Dabar visas bendravimas tarp svetainės skaitytojų, rašytojų ir manęs vyksta elektroniniu paštu. Kartais tai tampa panašu į sugedusį telefoną. Tad, kaip ir buvo planuota bei žadėta anksčiau, rudeniop šalia svetainės turėtų atsirasti forumas. Pažadus reikia tesėti, taigi… forumas jau veikia. Kviečiu užsukti – http://akivaras.musėkautas.lt.

Forumas nedidelis. Jį tesudaro 9 pagrindinės temų grupės (suskirstytos į 3 kategorijas), nėra jokių pašalinių pašnekesių. Forumas orientuotas tik į vabzdžiaėdžius augalus.

Kol kas viskas kūrybos ir derinimo stadijoje. Naudojama paskutinė pHpBB programinio apvalkalo versija, kuri kol kas nėra išversta. Todėl daug teksto anglų kalba. Tikėkimės vertimas netruks atsirasti, o ir kiti forumo tvarkymo darbai bus greitai pabaigti, paskelbtos taisyklės, rekomendacijos forumo lankytojams, susiformuos kad ir nedidelė, tačiau profesionali moderatorių komanda.

Kaip ten bebūtų, mano manymu, forumo tvarkymas visiškai netrukdo bendrauti forumo dalyviams.

Tad smagaus rudens ir iki susitikimo forume!

Jogaila Mackevičius