Nepriklausomai nuo to, gera tai, ar bloga, viskas šiame pasaulyje turi pradžią ir pabaigą. Taip ir mūsų kelionei atėjo paskutinė diena. Nostalgiškai papusryčiavę, patraukėme Varšuvos link. Bet nuotykiai čia dar nesibaigia. Kažkur pusiaukelėje tarp Krokuvos ir Varšuvos mūsų laukė dar vienas taškas, dar vienas kalnas su nariuotąja ilgalūpe.

Šiek tiek turėjome nusukti nuo autostrados ir atsidūrėme kaimo vietovėje su daugybe naujų statybų. Prisiparkavę šlaito apačioje,, vėl patraukėme įkalnėn. Gana platus keliukas vinguriavo tarp senolių bukų. Pomiškio buvo nedaug, bet viskas skendėjo didžiulių medžių šešėliuose.

Pirmiausia pradėjo baltuoti žydintys Cephalanthera longifolia. Jų buvo nerealiai daug. O užkopus aukščiau pakelėje pamatėme pirmąsias Corallorhiza trifida. Pasirodo, čia jų pilnas miškas. Labai keista, nes Lietuvoje ši rūšis auga gerokai šlapesniuose biotopuose. O šiame, ant kalno išaugusiame bukų miške kartu teritoriją dalinosi kardalapis garbenis, nariuotoji ilgalūpė ir rusvoji lizduolė – rūšys, kurias Lietuvoje kartu vargu ar kur besutiktum.

Tai buvo paskutinė šios kelionės stotelė. Toliau laukė kelionė į oro uostą ir skrydis į Kauną, iš jo – po namus. Tiesa, oro uoste užstrigome, nes skrydis vėlavo net keletą valandų. Užtat parskridome net „su vėjeliu”, pilotas spaudė „gazas – dugnas”.

Nuostabi keturių dienų kelionė netruko prabėgti, tad pabaigai apžvelkime jos rezultatus – pamatytų rūšių skaičių.

  • Pirmoji diena – 7 rūšys: Cypripedium calceolus, Ophrys insectifera, Orchis mascula, Orchis militaris, Orchis pallens, Platanthera sp, Listera ovata.
  • Antroji diena – 6 rūšys: Anacamptis pyramidalis, Dactylorhyza incarnata, Ophrys holoserica, Ophrys holoserica var. chlorantha, Ophrys sphegodes, Orchis militaris, Orchis tridentata.
  • Trečioji diena – 7 rūšys: Cephalanthera damasonium, Cypripedium calceolus, Dactylorhiza sambucina, Neottia nidus-avis, Ophrys insectifera, Orchis purpurea, Orchis ustulata.
  • Ketvirtoji diena – 3 rūšys: Corallorhiza trifida, Cephalanthera longifolia, Neottia nidus-avis.

Atmeskime pasikartojančias ir gausime 18 rūšių per 4 dienas – puikus rezultatas!!!

Jogaila Mackevičius

Pavasarinio orchidėjų turo’2022 dienos: pirmaantratrečiaketvirta