Belapė antbarzdė (Epipogium aphyllum) – viena iš rečiausiai sutinkamų mūsų krašte orchidėjų. Žinoma vos keletą vietų, kuriose ji randama. Maža to, paaiškėjo, kad šiemet ji nė karto nesudygo ir nežydėjo. Kas belieka? Kaip visada, išeitis yra – pamatyti ją pas kaimynus. Ir čia mums pagelbėjo draugai estai, maloniai pasisiūlę parodyti  vieną iš gausiausių Estijos augimviečių.

Susitarėme susitikti nedideliame Estijos pajūrio miestelyje Jahvyje liepos 30 dieną. Į kelionę teko išsiruošti labai anksti, vis gi virš 800 km daugiau nei aštuonias valandas trunkantis važiavimas. Nemanau, kad tikslinga pasakoti visas kelionės detales, jos čia tikrai nėra reikšmingos. Susitikome Jahvyje vėlyvą popietę ir iš karto patraukėme į jo apylinkes ieškoti balapės antbarzdės.

Vaizdas viršijo visus lūkesčius – jų čia buvo tūkstančiai. Po vieną, po kelias ar dešimtimis. Kelionės nuovargis pasimiršo iškart. Bet viskas nuotraukose.

Pabuvę tarp antbarzdžių trejetą valandų, pavakarieniavome ir išsiskirstėme viešbutyje. Kitą dieną, po pusryčių dar aplankėme pajūryje Ontikos kraštovaizdžio draustinį, pasigrožėjome skardžiais Estijos pajūryje ir patraukėme atgal namo.

Labai didelis ačiū Rainar Kurbel ir Toomas Hirse už nuostabų vakarą tarp antbarzdžių ir puikų pasikopinėjimą stačiais pajūrio dolomitų skardžiais.

Jogaila Mackevičius