Praeitų metų sausy pasaulį išvydo nuostabus fotokūrinys – iš Jono Barzdėno ir Mindaugo Rylos nuotraukų sukurtas plakatas „Lietuvos laukinės orchidėjos”. Plakato spausdinimo iniciatyva buvo paskelbta vienoje iš socialinio tinklo Facebook grupių, greitai susiregistravo visi norintys, ir autoriai plakatą išspausdino bei padalino entuziastams. Įsigijau jį ir aš. Ir pirma mintis, pakabinus ant sienos, buvo sužymėti visas rūšis, kurias jau esu matęs. Tad netrukau užsisakyti kanceliarinių lipdukų ir suklijavau „žalius taškus” prie kiekvienos matytos orchidėjos nuotraukos. Iš 37 rūšių tada „užpildžiau” gal 18. Mažoka. Bet netruko atsirasti nenumaldomas poreikis pamatyti jas visas.

Tai truko du metus. Ne visas Lietuvos orchidėjas teko pamatyti Lietuvoje. Kai kurios jų labai retos, todėl paprasčiau jas fotografuoti užsienyje, gausesnėse augavietėse. O, pavyzdžiui, vienagumbio medauninko nieks pas mus nėra matęs nuo 2000 metų, taigi, atrasti jį Lietuvoje jau faktiškai nebeįmanoma.

Taip gana sparčiai, per du vegetacijos sezonus „žali taškai” atsirado prie kiekvienos nuotraukos. Beveik kiekvienas atradimas turi savo istoriją. Dalis jų jau yra aprašyta straipsniuose 2021 metais, dalis atsiras šiemet, kai prasidės žieminis vasaros įspūdžių aprašymo sezonas. Praėjusį savaitgalį pamačiau paskutinė rūšį – belapę antbarzdę. Ir ją pamačiau netoli Johvi miestelio, Estijoje, nuvažiavęs 720 kilometrų. Ber buvo verta!

Taigi, „Plakato iššūkis” baigtas! Todėl kviečiu visus svetainės skaitytojus su manimi dar karta peržvelgti Lietuvos laukines orchidėjas galerijoje. Kiekvienai rūšiai – viena nuotrauka. Nuotraukos nekoreguotos jokiu redaktoriumi, kaip gavosi, taip ir įkeltos. Atsiprašau, svetainės programinė įranga kažkodėl paslepia nuotraukų pavadinimus. Bet kiekvienos nuotraukos apačioje rasite keletą simbolių. Paspaudę „i” raidę apačioje centre, dešiniajame viršutiniame kampe pamatysite lietuvišką ir mokslinį rūšies pavadinimą vaizdinė instrukcija šios pastraipos šone – spustelkite ir pasididinkite).

Kviečiu pasižvalgyti:

Maža to, be 37 „oficialių” rūšių, turime dar du ginčytinus taksonus. Tai tankiažiedis plauretis (Gymnadenia densiflora) ir pušyninis skiautalūpis (Epipactis distans). Juos taip pat pamačiau šiemet.

O kas toliau? Toliau, jau nesiblaškydamas galėsiu skirti laiką konkrečių rūšių naujų augaviečių paieškoms. Be to, Lietuvoje ieškotina yra ne viena rūšis. Vienas tokių – blakinis anakamptis (Anacamptis coriophora), nors gal pirmiausia ji reikėtų pamatyti pas kaimynus, Lenkijoje ar Baltarusijoje, o tik po to, „atmušus akį”, ieškoti pasienio užliejamose pievose.

Kuo daugiau ieškai, tuo daugiau randi…

Jogaila Mackevičius