Lietuvoje jau pavasarį pražįsta 10  orchidėjų rūšių. Visos kitos mus žiedais džiuginti pradeda jau vasarą. Orchidėjų pavasaris galėtų formaliai būti suskirstytas į dvi dalis – ankstyvąjį ir vėlyvąjį. Ankstyvasis – tai kovo ir balandžio mėnesiai, kai daugelis rūšių tik pradeda dygti. Gegužės mėnesį absoliuti dauguma jų jau pradeda lenktynes su laiku, kuri greičiau sugebės pasireikšti.

Tiesa, dvi rūšys – šliaužiančioji sidabriukė (Goodyera repens) ir mažasis anakamptis (Anacamptis morio) gali būti pastebimos ir žiemos metu. Jos abidvi išleidžia skroteles, kurios žiemoja. Tik sidabriukę gana nesunku pastebėti miškuose tarp samanų, o norint surasti anakampčio skrotelę pievoje, reikia gerokai pasistengti.

Taigi, visą žiemą stebėjęs šliaužiančiosios sidabriukės sėklojus, vos sniegui nutirpus, pamačiau ir skroteles.

Šliaužiančioji sidabriukė (Goodyera repens)

O štai mažosios gegužraibės teko važiuoti ieškoti specialiai. Ir net gi žinant gana tikslią vietą, kur pernai jos žydėjo, surasti skroteles pievos žolėje nebuvo taip lengva. Bet įmanoma.

Mažasis anakamptis (Anacamptis morio)

Daugiau kovo mėnesį pamatyti kokią gegužraibę nelabai realu, nebent pavasaris prasidėtų jau vasario pabaigoje, o šiemet taip nėra. Todėl su kitomis rūšimis lukterėjau balandžio antrosios pusės.

Didžiąją daugumą iš pamarytų suradau Aukštadvario regioniniame parke, Spindžiaus ežero Žaliajame take. Tada važiavau fotografuoti rūtenių Spindžiaus miške, o kartu ir praėjau 3 kilometrus pačiu pažintiniu taku, aplankydamas orchidėjų kalnelį. Balandžio 18 dieną dar neradau nei kiaušininių dviguonių (Listera ovata), nei pradygusių rusvųjų lizduolių (Neottia nidus-avis), nei aukštųjų gegūnių (Dactylorhyza fuchsii). Bet jau buvo samanas praskyrusios blandys (Platananthera).

Blandis (Platananthera)

Taip pat ir plačialapės klumpaitės (Cypripedium calceolus) jau ketino išdygti. Tiesa pernykštės žolės „vailoko” jos dar nebuvo praskyrusios ir sėdėjo po juo, bet buvo matyti stiprūs peržiemoję ūgliukai.

Plačialapė klumpaitė (Cypripedium calceolus)

Bet aukštosios gegūnės (Dactylorhyza fuchsii) jau sėkmingai buvo pastebimos Juodšilių upelio slėnyje paskutinę balandžio savaitę.

Aukštoji gegūnė (Dactylorhyza fuchsii)

Baigiantis balandžiui ir kiaušininės dviguonės (Listera ovata) jau pasirodė Senųjų Macelių augimvietėje.

O Baltosios Vokės pelkėje, tiesa, labai ilgai ir kruopščiai paieškojus, galima buvo aptikti ir baltijinių gegūnų (Dactylorhyza baltica) „snapelius”.

Baltijinė gegūnė (Dactylorhyza baltica)

Taigi, ankstyvąjį pavasarį sugebėjau atrasti tik 7 pradygusias rūšis – mažiau nei rūšių surasta žiemos metu. Ir tikrai ne visos jos pražydės pavasarį, dalis žiedus sukraus jau vasaros metu.

Pavasarinis orchidėjų rūšių ieškojimas kol jos nežydi gerokai sudėtingesnis nei žieminis. Faktiškai jas galima aptikti tik tada, kai žinai bent apytikslę augalo augimo vietą. Naujas augimvietes taip vargu ar galima atrasti, bet užsiėmimas dėl to ne tampa mažiau įdomus ir azartiškas.

Jogaila Mackevičius