Pirmoji gegužės pusė faktiškai niekuo nesiskiria nuo ankstyvojo pavasario. Gal tik gegužraibinių augalų ūgliai tampa didesni, gegūnės lenktyniauja, kuri daugiau išleis lapų, blandys pradeda leisti jau ir žiedynkočius… Bet visos orchidėjos dar pakankamai susilieja su aplinka ir yra sunkiai pastebimos.

Bet štai mėnuo persirita į antrąją pusę ir …prasideda.

Taigi, pabandysiu surinkti visas, kurios pražysta iki birželio. Nors pati gegužės – birželio sandūra yra kritinė ir labai priklausoma nuo to, kokios oro sąlygos buvo ankstyvą pavasarį, kada jis prasidėjo, ar buvo šiltas ir drėgnas, ar vėsus ir sausas. Priklausomai nuo to, žydėjimas gali papulti į vieną ar kitą mėnesį.

Gegužės 19 diena – mažasis anakamptis (Anacamptis morio). Jis beveik visada būna pirmas ir nesileidžia pralenkiamas. Tiek 2021 metais, tiek ir šiemet pilnai žydinčius anakampčius fotografavau būtent šią dieną.

Gegužės 22 diena – vyriškoji gegužraibė (Orchis mascula). Kartais pasitaiko, kad kai kur saulėtose vietose ji pražysta ir anksčiau. Bet aš nesu to matęs. Praeitais metais susidūriau su šia rūšimi birželio 12 dieną, ji jau buvo bebaigianti žydėti.

Gegužės 27 diena – nuostabus susitikimas su šalmuotąja gegužraibe (Orchis militaris) vidurio Lietuvoje.

Gegužės 28 diena – plačialapė gegūnė (Dactylorhiza majalis) Dzūkijoje.

Gegužės 29 diena – kardalapis garbenis (Cephalanthera longifolia). Ir reikia pastebėti, kad kažkaip mažesnių garbenių nesimato net pradygusių. Pasirodę ir puikuojasi tik stambūs individai. Gal sunkus pavasaris, sausa, šalta…

Paskutinę pavasario dieną atsikėliau labai anksti ir nukūriau į Spindžiaus ežero žaliąjį taką. Keletas kilometrų taku ir orchidėjų kalnelis pasiektas. Plačialapė klumpaitė (Cypripedium calceolus) jau pradeda žydėti. Taip pat pirmuosius žiedynų žiedus skleidžia ir rusvosios lizduolės (Neottia nidus-avis).

Gerais metais Lietuvoje gegužės mėnesį galima stebėti net dešimties gegužraibinių augalų rūšių žydėjimą. Žiedus šį mėnesį, kaip taisyklė, spėja išskleisti:

  1. Mažasis anakamptis (Anacamptis morio);
  2. Vyriškoji gegužraibė (Orchis mascula);
  3. Plačialapė gegūnė (Dactylorhyza majalis);
  4. Širdinė dviguonė (Listera cordata);
  5. Šalmuotoji gegužraibė (Orchis militaris);
  6. Kardalapis garbenis (Cefalananthera longifolia);
  7. Plačialapė klumpaitė (Cypripedium calceolus);
  8. Rusvoji lizduolė (Neottia nidus-avis);
  9. Nariuotoji ilgalūpė (Corallorhiza trifida);
  10. Raudonoji gegūnė (Dactylorhyza incarnata).

Bet atkreiptinas dėmesys, kad toli gražu ne visos šios žydėjimo „pionierės” pačios pirmos pavasarį sudygsta. Kai kurios rūšys suauga ir žiedynus iškelia neregėtai greitai.

Taigi, šį pavasarį spėjau aptikti septynias žydinčias rūšis. Dar žinau iš pranešimų socialiniuose tinkluose, kad žydi širdinė dviguonė (Listera cordata) ir nariuotoji ilgalūpė (Corallorhiza trifida), bet pamatysiu jas jau vasarą. O štai apie raudonosios gegūnės (Dactylorhiza incarnata) žydėjimą jokių duomenų šį pavasarį.

Žengiam į vasarą!

 

Jogaila Mackevičius