Net neatsimenu, nuo kada pamėgau keliauti gamtoje, stebėti augalus, juos fotografuoti. Bet to, ką stebiu paskutiniaisiais metais, anksčiau niekada nemačiau. „Duobučių kultūra” – masinis augalų kasimas. Kam tai daroma, negaliu suprasti. Duobučių randu dešimtimis. Sau į sodybą tiek prisikasti tikrai nereikia, nebus kur sodinti. Pardavimui? Bet tada retais augalais turėtų būti „užverstos” visos prekybvietės, o taip nėra. Labai norėčiau sužinoti priežastis, o dar labiau – pamatyti pagautus augalų brakonierius.

Šiame trumpame įraše – paskutiniaisiais metais mano pastebėti labiausiai naikinami Lietuvos raudonosios knygos augalai.

Pirmoji vieta atitenka vėjalandei šilagėlei (Pulsatilla patens). Tiksliai žinau jų kelias augimvietes – netoli Terešiškių esančiame atsodintame kirtime ir Rūdininkų biosferos poligono viržynuose. Terešiškių augimvietėje naikinimą pastebėjau 2020 metų pavasarį, Rūdininkų poligone – 2021 metų rudenį. Abejose vietose – dešimtys duobučių.

Antroji vieta – šalmuotoji gegužraibė (Orchis militaris). Taip pat stebėtos dvi augimvietės. Viena Babėnų karjere, kita – netoli Kuršėnų. Pirmojoje, kuri gerokai didesnė, ir sunaikinimo mastas didesnis. Ir panašu, kad šis procesas vis dar aktyviai vyksta – duobučių daugėja jau kelis metus. Antroji augimvietė visiškai sunaikinta, rasti du augalai keliolikos duobučių fone.

Ir TOP’o paskutinė vieta atitenka plačialapei klumpaitei (Cypripedium calceolus). Pastarosios augimo vietų žinau gerokai daugiau, bet atrodo, kad visiškai saugi ji yra tik Liūnelio rezervate. Kitose augimvietėse, pavyzdžiui, Strėvos žaliajame take ar prie Balsio ežero visko pasitaiko.

Pagrindinis požymis, jungiantis labiausiai naikinamas augimvietes – geras privažiavimas. Visos jos yra netoli keliukų. Žmonių lankomumas, atrodo įtakos neturi – juk visada galima nutaikyti progą, pavyzdžiui, anksti ryte, kai bent kurioje vietoje nesutiksim nė vieno lankytojo.

Liūdna padėtis. Bet nieko čia, greičiausiai, nebepakeisime. Kol nepasikeis žmonių kultūra, nei didelės baudos, nei pikti ir apsiginklavę aplinkosaugos inspektoriai situacijos nepagerins.

Jogaila Mackevičius