Ar tu norėtum „aukso raidėm įsirašyti” į Lietuvos botanikos istoriją? Tai bus galima padaryti visai netrukus, tereikia Lietuvoje surasti šią orchidėją!

Blakinis anakamptis, blakinė gegužraibė (Anacamptis coriophora). Kadaise Lietuvoje užregistruota rūšis, kurios po radimo momento niekas daugiau nematė. Tai padariusio laukia šlovė ir garbė, bei šioks toks prizas.

Lietuvoje galima tikėtis rasti maždaug nuo birželio 20 dienos, ir augalai bus kiek lengviau pastebimi apie 10 dienų.

Didžiausia tikimybė juos rasti yra pietiniuose rajonuose, ypatingai – Nemuno užliejamose pievose, kur Baltarusijoje šios rūšies augalai auga vos 20 km nuo Lietuvos sienos. Taip pat gali būti aptinkama PR Lietuvoje, Gaujos slėnyje ir panašiai. Yra istorinių duomenų, jog augalai buvo aptikti Rūdninkų apylinkėse, taigi – geografija gana plati. Fotografuota ne Lietuvoje.

Nemanykit, kad tai lengva. Kai pamačiau pirmą augalą, negalėjau patikėti, kad jis toks mažas (pirmasis pamatytas augalas buvo vos 10 cm dydžio, didesni – maždaug 15 cm, žiedo dydis – apie 7 mm. Nuotraukose jie atrodo gerokai didesni. Nežydinčių augalų net neverta ieškoti – jų siaurų lapų žolėje beveik neįmanoma pastebėti net ir tiksliai žinant kur jie auga. Patys žiedai smulkučiai, lūpa neretai atlošta atgal, likę apyžiedžio lapeliai susiglaudę į „paukščio snapo” pavidalo smailianosį gobtuvą. Smulkesni augalai tarp kitų iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip kiek ištįsęs, „ne pirmos jaunystės” dobilas.

Dabar apie vietą, kurioje verta ieškoti: auga retkarčiais užliejamose upių slėnių vietose su smėlėtu, tačiau humuso turtingu dirvožemiu. Bendrijoje vyrauja labai įvairūs augalai, didžiausią masę sudaro įvairūs eraičinai (Festuca spp), briedgaurė (Nardus stricta), visa galybė atrodytų skirtingos ekologijos augalų – auga tiek pievinė, tiek ir pelkinė vingiorykštės (Filipendula spp.), smiltyniniai gvazdikai, gvaizdės (Armeria), čiobreliai (Thymus), paprastosios vanagutės (Pilosella officinarum), ir visur pievoje geltonuoja barškučiai (Rhinanthus)… O pakraščiuose – šilkažiedės gaisrenos, vingiriai, siauralapiai gysločiai…

Susivėrusiose vietose ieškoti neverta, tikrinkite vietas su žema žole ir nesusivėrusia velėna.

Prašau šią informaciją paplatinti tarp gamta besidominčių „pietiečių”. Jei žinote panašių bendrijų pietų Lietuvoje – būtinai jas patikrinkite nurodytu laiku. Galbūt sėkmė nusišypsos būtent jums.

Sėkmės paieškose!

Mindaugas Ryla