Pastaruoju metu besidomėdamas orchidėjų paplitimu ir konkrečiomis augimvietėmis, kuriose jas galima pamatyti, pastebėjau situaciją, kad kai kurie duomenys labai pasenę ir situacija apie rūšies paplitimą labai miglotai žinoma. Tad su džiaugsmu priėmiau informaciją apie 2014 metais fiksuotas keturias žaliosios plateivės (Dactylorhiza viridis) augimvietes ir iškarto susiplanavau jas patikrinti. Bendras maršruto ilgis, įskaitant sugrįžimą namo, buvo apie pusantro šimto kilometrų – lengvai įveikiamas vakare, po darbo. Taigi, išsiruošėme birželio 30, trečiadienį, tiesiog vidury savaitės.

Maršrutas: Staisteriai – Vilnios hidrografinis draustinis – Skersabaliai – Minkeliai. Visuose taškuose, kaip ir minėjau 2014 metais buvo rasta plateivė, tad praėjus 7 metam reikėjo patikrinti, kokia situacija dabar.

Pirmoji vieta – Skaisteriai, Vilniaus rajono savivaldybė, 3 km nuo Mickūnų. Pats kaimelis  nedomino, buvo įdomi viena vieta – pamiškės pieva šalia dirbamų laukų. Tašką suradome gana greitai. Apie jokią plateivę čia ir kalbos negalėjo būti. Pamiškės pieva suarta iki miško, paliktos tik 1-2 metrų pievų „įlankėlės”, kurių suart nebuvo galima. Liūdna. Bet jei jau atvažiavome, nutarėme tas „įlankėles” patikrinti.

Radome gana įdomių šviesių, beveik baltų aukštosios gegūnės (D. fuchsii) individų, vieną pievinį plauretį (Gymnadenia conopsea) ir paprastojo kardelio (Gladiolus imbricatus) sąžalyną.

Kadangi mūsų buvimu ėmė nepatenkintai domėtis vietiniai gyventojai, demonstratyviai įtariai į mus žiūrėdami, daugiau čia laiko negaišom, patraukėm į antrą tašką.

Čia pavedė navigacija. Ji gan tiksliai mus atvedė į vietą, bet… iš kitos Vilnelės pusės. Pievą už upės matėsi labai patraukli. Bet upės neperbrisi, o aplinkui važiuot gaunasi nemažas lankstas. Nutarėme šią vietą palikti kitiems metams.

Pieva kitapus Vilnelės

Trečiasis taškas – Skersabaliai. Miško kirtimo aikštelė. Beeinant link jos suradome voveraičių (Cantharellus cibarius), o pačioje aikštelėje – labai gausią aukštosios gegūnės (D. fuchsii) populiaciją, kuriai „vadovavo” vienintelė čia dvilapė blandis (Platanthera bifolia). Apvaikščiojom aikštelę kelis kartus skersai išilgai – nieko daugiau.

Ketvirtojoje vietoje – Minkeliuose – jau vien privažiavus buvo aišku, kad plateivė šioje pievoje prarasta. Vietomis žolė, tiesiogine prasme, buvo iki pažastų. Net fotoaparato nepasiėmiau iš mašinos, nes nebuvo ką ir fotografuot.

Taigi, šios dienos moralas: neigiamas rezultatas – taip pat rezultatas. Pravaikščiojome apie 5 km, nuvažiavome 153 km.

Jogaila Mackevičius