Gegužės antra pusė – orchidėjų pradžios metas. Vienos jų pradeda lįsti iš žemės, kitos jau ketina žydėti. Žodžiu, pasijunta orchidinis sujudimas.

Vienas pirmūnų – mažasis anakamptis, Anacamptis morio (anksčiau – mažoji gegužraibė, Orchis morio). Pirmieji žiedai pasirodyti gali jau gegužės viduryje.

Auga žemažolėse pievose, mėgsta daugiau neutralų, šarminį nei rūgštų substratą, drėgmę. Labai mėgsta šviesą. Nepakenčia makroelementų pertekliaus dirvoje. Labai reiklus žolinės dangos praardymams – kitaip negali pradygti jo sėklos.

Anakampčių žydėjimas įsibėgėja gana greitai, vos pasirodžius pirmiesiems žiedams, kiti gentainiai stengiasi neatsilikti. Ir pasipila žiedynai po pievas kaip grybai miškuose po lietaus. Birželio pirmą dekadą žydėjimas eina į pabaigą. Šie augalai tikri slapukai. Šalia žydinčio augalo dar besiruošiantis žydėti gali būti visai arti, bet jūs jo niekaip nepastebėsite – jis puikiai susilieja su žoline aplinka.

Tai – labai sparčiai nykstanti rūšis, kadangi sparčiai mažėja tinkamų šiems augalams augimviečių.

Šiais metais teko vaikščioti po mažųjų anakampčių augimvietes net tris karus, gegužės 19, 21 ir birželio 6 dienomis, Trakų, Molėtų ir Varėnos rajone. Išskyrus Trakų rajoną, kituose rajonuose augimvietės buvo itin gausios, o anakampčiai stebino spalvinių formų įvairove – nuo vienspalvių tamsiai violetinių, rausvų, baltų iki dvispalvių, pavyzdžiui tamsiai mėlynų rausvomis ar melsvomis lūpomis.

Atrinkau keletą dešimčių nuotraukų ir sudėjau jas į galeriją. Nuotraukas galima žiūrėti tiesiog įraše arba spustelti pele centre ir peržiūrėti didelio formato. Baltos navigacinės rodyklės yra visais atvejais šonuose.

Atrodo, 2021-ieji su savo šaltu užsitęsusiu pavasariu buvo anakampčiams labai tinkami.

Jogaila Mackevičius