Renginį organizavo Kenny Coogan ir Carson Trexler. Johnas Kimas redagavo vaizdo įrašus.

Sveikiname su Pasauline vabzdžiaėdžių augalų diena
Paprašėme savo narių iš viso pasaulio pasidalinti savo aistra ir patirtimi apie vabzdžiaėdžius augalus. Visą PVAD, kiekvieną valandą, mes pateikėme vaizdo įrašą čia, mūsų „YouTube“ ir „Facebook“ puslapyje. Kai kurie vaizdo įrašai yra juokingi, kiti siūlo auginimo patarimus, o kai kuriuose kalbama apie būtinas išsaugojimo iniciatyvas, kurių reikia norint išsaugoti šiuos nuostabius augalus. Tikimės, kad jums patiks!

 

Kazuki Tagawa: Japonijos saulašarės gaudo grobį grupėmis ir kiti faktai
Japonijos mokslininkai sukaupė didelį vabzdžiaėdžių augalų tyrimų potencialą. Iš tiesų, vabzdžiaėdžių augalų draugija Japonijoje gyvuoja nuo 1949 m., beveik 30 metų iki Tarptautinės vabzdžiaėdžių augalų draugijos (ICPS) įkūrimo. Dr. Takagawa yra žymus japonų Drosera genties žinovas (ir vadovo, kuris yra anglų kalba, apie saulašares autorius). Jo tyrimai atskleidė ryšius, kuriuos augalai formuoja su kitais organizmais, kurie glaudžiai sieja juos su jų ekologija, atskleidžiant tam tikrą ekologinio įsitvirtinimo laipsnį, kuris apskritai tapo vabzdžiaėdžių augalų atributu.

 

Adam Cross: Klausimai apie Australijos vabzdžiaėdžius augalus
Sudėtingos ir unikalios ekosistemos, kurias sudaro Australijos vabzdžiaėdžių augalų buveinės, kelia ypatingą susirūpinimą. Vien Pietvakarių Australijoje gyvena beveik pusė pasaulio Drosera rūšių, retų ir nykstančių daugiamečių Byblis rūšių, vandens Aldrovanda vesiculosa, ir tai yra vienintelė vieta, kur Cephalotus follicularis yra endeminis. Čia Dr. Cross, kuris yra autoritetingas žinovas, trumpai paaiškina savo Aldrovanda vesiculosa tyrimą, kartu atkreipdamas dėmesį į kitus svarbius Australijos vabzdžiaėdžių floros aspektus.

 

Alastair Robinson ir Adam Cross: Nykstantis vabzdžiaėdžių augalų pasaulis
Šie du plačiai žinomi botanikai aptaria neišvengiamą grėsmę, su kuria susiduria vabzdžiaėdžiai augalai laukinėje gamtoje, įskaitant buveinių sunaikinimą, klimato kaitą ir brakonieriavimą. Robinsonas ir Crossas įmantriai susieja labai unikalią ir svarbią natūralią vabzdžiaėdžių augalų ekologiją su jų pažeidžiamumu, žmogaus sukeltais pavojais mūsų globaliame pasaulyje, paliečia veiksmus, kurių asmenys ir organizacijos gali imtis atsakydami į šias problemas.

 

Bartosz Płachno: Mokslinė vabzdžiaėdžių augalų svarba
Dinamiškai klausimuose ir atsakymuose su vidurinių klasių mokiniais dr. Płachno iš Lenkijos paliečia kelias temas, įskaitant pseudovabzdžiaėdžių augalų apibrėžimą ir savotiškos Australijos Stylidium genties, dar žinomos kaip trigeriniai augalai, vabzdžiaėdiškumą bei labirintines gaudykles formuojantį vabzdžiaėdį augalą Genlisea.

 

Ulrike Bauer: Nepenthes adaptacijų sudėtingumas
Dr. Ulrike Bauer, Karališkosios draugijos mokslinė bendradarbė iš Bristolio universiteto, yra žymi Nepenthes genties augalų mokslininkė. Ji ištyrė šių augalų gaudymo mechanizmų kinetiką kaip sudėtingos fiziologinės ekologijos dalį. Dr. Baueris pažymi, kad sudėtingi vabzdžiaėdžių augalų, tokių kaip Nepenthes, santykiai su savo aplinka daro juos idealiais tyrimų objektais ir turi daug potencialaus panaudojimo moksle ir ne tik. Už botanikos ribų jos darbas turėjo įtakos pramoninių ir mokslinių paviršių inžinerijai.

 

Robas Cantley, Diana Cantley ir profesorius Entwhistle: Ekskursija po Borneo egzotiką ir jų vaidmuo išsaugojant
Įkurta 1997 m. Šri Lankoje, „Borneo Exotics“ daugina daugybę įvairių Nepenthes (tropinių ąsotenių), nuolat kryptingai išveda naujus, sodininkystėje geidžiamesnius hibridus ir veisles, naudodama visiškai naujausius ir tausojančius metodus. Iki šiol jie išvedė daugiau nei 2000 skirtingų hibridų. Apsilankykite šio nuostabaus objekto užkulisiuose kartu su Robu Cantley, Diana Cantley ir profesoriumi Entwhistle.

 

Chrisas Thorogudas: Oksfordo botanikos sodas
Dr. Thorogood yra patyręs botanikas ir autorius bei Oksfordo botanikos sodo JK direktoriaus pavaduotojas. Jo ilga ir informatyvi istorija auginant vabzdžiaėdžius augalus ir stebint juos laukinėje gamtoje suteikia jam puikią galimybę atsakyti į klausimus apie mįslingus jų poreikius, kylančius būtent dėl ​​jų vabzdžiaėdiškumo.

 

Matze Maier: Žalieji žandikauliai: vabzdžiaėdžių augalų priežiūra pradedantiesiems augintojams
„Green Jaws“ Matze Maier iš Vokietijos jau daugelį metų žavi pasaulinę auditoriją savo pasaulinio lygio, „Instagram“ klestinčiu vabzdžiaėdžių augalų daigynu, iš kurio jis tiekia Europai aukščiausios kokybės sodinukus ir gražius augalus. Pradedantys šį hobį gali pasidomėti „Green Jaws”, nes Matze siūlo pradedantiesiems vadovą, kuris sužadins jūsų apetitą įvairiausiems musėkautams, ąsoteniams, atogrąžų tuklėms, saulašarėms ir kt.

 

Gregas Allanas ir Cindy Chiang: „Byblis“, įvadas į vaivorykštės augalus
Byblis (vaivorykštenis) yra mįslinga ir palyginti neištirta įspūdingų lipnių lapų augalų, primenančių siauralapes saulašares, gentis. Visi yra kilę iš Australijos ir Naujosios Gvinėjos, kur egzistuoja kartu su daugybe kitų vabzdžiaėdžių genčių, įskaitant Drosera (kai kurios iš jų atrodo nepaprastai panašios į Byblis filiformis), Utricularia ir Nepenthes. Atogrąžų buveinėse, kurias formuoja ugnis, vaivorykšteniai aptinkami kaip vienmečiai arba retai daugiamečiai augalai. Šiame pristatyme Allanas ir Chiangas taip pat apibūdina Byblis gentį kaip turinčią aktyvius muselių gaudykles, o tai atributas, kuris iki šiol nebuvo pritaikytas šiai genčiai.

 

François Mey: Susitikimas su botanikos menininku François Mey
Botanikos menininkas François Mey pasakoja apie Pasaulinės vabzdžiaėdžių augalų dienos logotipo kūrimą. Logotipe pavaizduotas Cephalotus follicularis su šiauriniu pusrutuliu burnoje. Francois taip pat apmąsto Nepenthes bokorensis (Mey 2009) ir N. holdenii (Mey 2010), dviejų rūšių, kurias jis oficialiai aprašė iš Kambodžos, atradimą.

 

Autorė Joanne Mattern skaito savo knygą „Šlykštieji augalai“
Joanne Mattern yra daugiau nei 350 knygų, skirtų vaikams, autorė. Jos darbas atspindi labai asmenines pastangas skatinti mažų vaikų bendrą raštingumą ir skaitymo supratimo įgūdžius. Be to, Mattern pasisakytų už išsamų įvairių dalykų, apie kuriuos ji rašo, tyrimą. Čia ji skaito „Šlykštuolius augalus“ – savo knygą apie keistą florą, organizuotą ir parašytą 8–10 metų amžiaus (dažnai toks amžius, kai pirmą kartą susiduriama su vabzdžiaėdžiais augalais augalais).

 

Autorė Mary Batten skaito savo knygą „Hungry Plants“
Jos knyga „Hungry Plants“ („Alkani augalai”) yra plačiai skaitoma, skirta pradinių klasių mokiniams, maždaug 7–9 metų amžiaus. Jos darbas yra bene vienas ilgiausių vaikų supažindinimo su vabzdžiaėdžių augalų biologija ir nusipelno pripažinimo už tai, kad daugelis jaunuolių su šiais augalais susipažino ir susidomėjo jais. Kaip patikimą ir praturtinantį informacijos šaltinį ankstyvoje stadijoje ji įvardija Dr. Barry Rice su jo ypatingu požiūriu į tikslumą.

 

Rachel Wilson, Leslie Bradbury ir Kenny Coogan: Vabdžiaėdžiai augalai kaip edukaciniai modeliai
Vabzdžiaėdžiai augalai yra be galo patrauklūs ir gražūs, o jų keistos savybės suteikia puikių tyrimų galimybių ir įžvalgos apie visą botaniką ir biologiją. Tai taip pat daro juos puikiu švietimo objektu. Dr. Bradbury ir Dr. Wilson atskleidžia pamokų planą pradinių klasių mokiniams, sukurtą pagal vabzdžiaėdžių augalų adaptacijas, kurios patrauks net pačių neramiausių vaikų dėmesį ir sukels mokytojų smalsumą.

 

Ulrike Müller: Pūslėtinių spąstų hidrodinamika
Sudėtingi Utricularia gaudymo mechanizmai užtikrintai įtvirtino vabzdžiaėdžių augalų vietą gamtoje kaip aukščiausio lygio plėšrūnų – greičiausiai Žemėje judantis plėšrūnas iš tikrųjų yra skendeniai, ypač tos rūšys, turinčios aktyvius vakuuminius spąstus. Čia daktaras Mülleris bendrauja su jaunais studentais apie aktyvaus Utricularia gaudymo mechanizmus, tarp kitų vabzdžiaėdžių augalų.

 

Tomas Givnishas: vabzdžiaėdžių atradimas tarp bromelinių augalų ir šiuolaikinis vabzdžiaėdžio augalo apibrėžimas
Daktaras Givnishas pasakoja, kad Pietų Amerikos bromeliniame augale Brocchinia reducta aptiko vabzdžiaėdžių savybes po to, kai apsilankė jo buveinėje gamtoje. Dr. Givnish taip pat paaiškina, kaipd suformulavo šiuolaikinį vabzdžiaėdžių augalų apibrėžimą, pakeičiantį mokslinį ribotą apibrėžimą, kuris buvo naudojamas botaninėje literatūroje apibūdinant naujus vabdžiaėdžius augalus nuo devintojo dešimtmečio.

 

Damonas Collingsworthas: meksikietiškų tuklių auginimas
Damonas Collingsworthas, visame pasaulyje žinomo medelyno „California Carnivores” bendrasavininkas su Peteriu D’Amato, yra profesionalūs vabzdžiaėdžių augalų augintojai, kurių aistra slypi meksikietiškų tuklių kryžminime. Daugeliu atžvilgių tai – idealus kambarinis augalas. Meksikietiškų tuklių auginimas yra paprastas, žavus ir naudingas pomėgis, o dėl daugybės kolekcionuojamų hibridų „California Carnivores” jis ateinančiais metais žada nemažai naujovių.

 

Maggie Chen: milžiniški musėkautai ir kaip juos auginti
Maggie Chen iš Pietų Kalifornijos vėl ir vėl žavėjo pasaulį savo įspūdingai išaugusiais musėkautais. Kruopščiai ir ambicingai prižiūrimi, Maggie augalai yra tinkami olimpinėms žaidynėms, o gal tiksliau, Maggie patirtis ir moksliniai tyrimai sąlygojo pavyzdines musėkautų gaudykles. Sužinokite, kaip ji sukūrė savo auginimo techniką čia, ir būkite pasiruošę užsirašyti!

 

Barry Rice: vabzdžiaėdžių augalų išsaugojimas ir auginimas
Dr. Rice daugelį metų buvo įvairių ICPS veiklų dalis. Klausimuose ir atsakymuose su vidurinės mokyklos mokiniais jis paliečia vabzdžiaėdžių augalų biologinę klasifikaciją, jų unikalumą moksle ir jų išsaugojimą laukinėje gamtoje, palygindamas su išsaugojimu kultūroje. Daktaras Rice’as taip pat siūlo būdų, kaip mėgėjams imtis veiksmų, siekiant išsaugoti ir tirti vabzdžiaėdžius augalus.

 

Kasmetinis nuotraukų konkursas
Mūsų kasmetinis nuotraukų konkursas šiais metais užbaigia I Pasaulinę vabzdžiaėdžių augalų dieną! Tikimės, kad ko nors išmokote, „įkvėpėte” augalų ir dalyvausite juos tausojant. Dėkojame visiems dalyvavusiems ir visiems mūsų pranešėjams. Jūsų entuziazmas ir aistra vabdžiaėdžiams augalams įkvepia.

 

Tarptautinė vabzdžiaėdžių augalų draugija (ICPS)
Originali straipsnio nuoroda

Tekstą vertė J. Mackevičius

Techninė pastaba: norintys peržiūrėti didesnės raiškos vaizdo įrašus ICPS youtube kanale, paspauskite paryškintą jų aprašymo pavadinimą.

© Tarptautinė vabzdžiaėdžių augalų draugija
© International Carnivorous Plants Society