Tarptautinė trigerinių augalų draugija (International Triggerplant Society) buvo įkurta 2002 metais. Kaip ir Tarptautinės vabzdžiaėdžių augalų draugijos atveju sunku būtų nuspręsti, kaip tiksliau išversti jos pavadinimą (juk draugiją sudaro žmonės, ne augalai), bet laikykimės tradicijų ir palikime pažodinį vertimą.

Draugijos tikslas – populiarinti trigerinius augalus, ypatingus dėl savo unikalios žiedo sandaros ir apdulkinimo mechanizmo.

Vos įsikūrusią draugiją nelabai lydėjo sėkmė. Nuo savo įkūrimo iki šių dienų ji pergyveno ne vieną sąstingio periodą, kai nebuvo vykdoma jokia veikla. Pirmasis toks periodas baigėsi 2009 metais. Po jo sekusiu pakilimo laikotarpiu draugija išleido du elektroninius žurnalus „Triggerplant Journal” (ISSN 1837-6355), stebinančius savo apimtimi. Pirmąjį žurnalą sudarė 17, antrąjį – 63 puslapiai.

Tuo metu buvo sukurtas draugijos forumas, prasidėjo aktyvesnės diskusijos tarp draugijos narių, išsibarsčiusiu po visą pasaulį. Kartu su informacijos srauto pagausėjimu, suaktyvėjo trigerinių augalų sėklų manai.

Deja, ir šį pakilimo laikotarpį lydėjo įvairių priežasčių (ekonominių, asmeninių) įtakojamas sąstingis. Tačiau nieko nėra amžino, sąstingiai, jie kaip ledynmečiai – atslenka ir ištirpsta. Šiais metais draugijos nariai vėl pradeda aktyviau vykdyti draugijos veiklą, siekdami populiarinti ir platinti kultūroje bei saugoti natūraliose augimvietėse nuostabius Stylidium ir Lewenhookia genčių augalus, priskiriamus pseudovabzdžiaėdžiams.

Narystė draugijoje yra nemokama, o tapti nariu labai paprasta – tereikia užpildyti savo duomenų anketą draugijos puslapyje.

Jau nuo šios savaitės periodiškai Musėkautas.lt skaitytojai galės susipažinti su trigeriniais augalais lietuvių kalba: svetainėje pasirodys ne vienas žinomos Douglas Darnowski knygos „Triggerplants” skirsnis, kiti straipsniai iš mokslinių žurnalų apie šiuos augalus.

Ta proga noriu padėkoti draugijai už maloniai suteiktą informaciją ir palinkėti jai kuo geriausios kloties – kad paskutinysis „ledynmetis” ir būtų paskutinis!

Jogaila Mackevičius