Pūslinis kriauklenis (Cephalotus follicularis) gimtinėje auga prie vandenyno kranto, kur temperatūra svyruoja nuo +5 iki +25ºC (retai kada būna virš 40°C). Todėl rekomenduojama auginant namie naktinė temperatūra turėtų nukristi žemiau +20ºC. Augalui kenksminga ilgalaikė aukšta temperatūra.

Rekomenduojama kartą metuose duoti augalui pailsėti bent tris mėnesius. Tada dienos temperatūra apie turėtų būti apie +13 – +18ºC, galimas silpnesnis apšvietimas. Jei augalas auga lauke temperatūra neturėtų nukristi žemiau +2 – +5ºC. Kriaukleniui reikalinga didelė drėgmė, laistyti jį reikia tik minkštu vandeniu (galima ir distiliuotu).

Substratui pūslinis kriauklenis nėra labai išrankus, bet jautrus persodinimams. Todėl pastarąją procedūrą reikėtų atlikti kaip galima rečiau.

Keletas augintojų rekomenduojamų substratų „receptų”:

1 mišinys: durpės, perlitas, smėlis  sumaišomi tūrio santykiu 1:1:1.

2 mišinys: durpės, perlitas – 1:2.

3 mišinys: durpės, smėlis (smėlį patartina naudoti stambesnį) – 1:1.

Substrato pH4-6. Kitoje literatūroje patariama įdėti šiek tiek vermikulito, nors pastarasis substratą šarmina, didindamas jo pH rodiklį.

Kadangi jauni daigeliai auginami 100 proc. drėgmėje, todėl naują augalą reikia pratinti prie žemesnė drėgmės. Augalai gali būti talpinami  į maišelius su visu vazonėliu. Palaipsniui maišelis atidengiamas vis daugiau ir daugiau.

Kriauklenį būtina saugoti nuo saulės apdeginimų. Norint, kad būtų didesni ąsotėliai, geriausiai pridengti nuo saulės. Jie bus žali, bet didesni. O norint , kad įgautų rausvą spalvą- padidinti natūralų (saulės) apšvietimą.

Svarbus ir fotoperiodizmas, t.y. šviesaus ir tamsaus paros tarpsnių santykis. Geriausia, kai augimo laikotarpiu yra ne mažiau 12 valandų  saulės ar dirbtino apšvietimo.

Persodinti užtenka kas 3 metus. Geriausias tam metas yra vėlyvas ruduo arba ankstyvas pavasaris. Visai netinkamas metas yra vasara. Sodinti geriausia į plastikinį vazoną.

Laistymas. Kaip minėta anksčiau – reikia laistyti minkštu (distiliuotu) vandeniu, į lėkštutę. Nepatartina pilti ant viršaus. Augalo poilsio metu sumažinti laistymą (bet tiek, kad neišdžiūtų). Mėgsta apipurškimus. Aplinkos drėgmė suaugusiems augalams – 50-70 proc. Vasarą galima laikyti lauke, kitų augalų šešėlyje (taip geriausiai galima užtikrinti temperatūrų svyravimus). Bet būtinai įnešti į kambarį prieš šalnas.

Rekomenduojama auginti jaunus augalus. Senesnius (kai tik galima) padauginti. Kartais kriauklenis ima skursti ar net staiga žūna visai dėl neaiškios priežasties. Jei jis staiga  nuvyto, neskubėkite išmesti, dar yra tikimybė, kad ataugs.

Dauginamas sėklomis, lapeliais, atžalomis, šaknų gabaliukais.

Sėklomis  dauginti labai sunku – sėjinukai dažnai dėl neaiškių priežasčių žūva. Sėklas reikia stratifikuoti apie 2 mėnesius. Laikyti +2 – +8ºC . Sėti į gruntą ir laikyti šviesoje +25ºC.

Dauginat lapeliais: lapelį atpjauti kuo arčiau pagrindo, guldyti ant susmulkintų gyvų kiminų, uždengti ir laikyti 100 proc. drėgmėje, +20-25ºC temperatūroje. Dauginimui tinka ir ąsotėliai.

Po kurio laiko, lapkočio ar ąsotėlio kotelio pamatinėje dalyje ima formuotis nedidukas naujas augaliukas.

Taip pat galima dauginti nuo šaknų išdygusiais daigeliais. Drėgmė – apie 70 poc., temperatūra – +25ºC.

Dar vienas dauginimu būdas: paimti stambų 2-3 cm šaknies gabaliuką ir dedame tiesiai į gruntą 5-10 mm gylyje. Po 2-4  savaičių (jei šaknyje buvo miegančių pumpurų) išdygsta daigeliai. Drėgmė 70 proc., temperatūra- + 25ºC.

Visi šie dauginimo metodai naudojami tik pavasarį.

Iš kitų priežiūros ypatumų atkreiptinas dėmesys, kad jauni augaliukai ypač jautrūs pelėsiui.

Informacijos šaltiniai:

  1. http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny,
  2. Cephalotus follicularis,
  3. Wikipedia,
  4. Nuotraukų galerija,
  5. Paratimai įsigijusiems kriauklenį,
  6. Tema forume.

Ingrida Bielskienė