Su pūsliniu kriaukleniu bandau susidraugauti jau beveik metus. Nediduką, su apie 5 cm ilgio pagrindine šaknimi. Pasodinau, kaip ir rekomenduojama, į durpių – smėlio mišinį 5 cm skersmens vazonėlyje.

Tiek vasarą, tiek šaltuoju metų laiku kriauklenis augo padidintos drėgmės sąlygomis, buvo reguliariai laistomas, purškiamas. Negaliu pasakyti, ar jam patiko mano sudarytos sąlygos, ar ne – vienos gaudyklės nudžiūvo, išaugo panašaus dydžio kitos. Atrodo, augalas nė kiek nepasistūmėjo į priekį.

Pavasariop pastebėjau, kad labai supuolęs ir kietas substratas. Greičiausiai todėl, kad mišiniui pasirinkau per smulkų smėliuką, kuris substrato struktūros nepagerino pakankamai, ir po kiek laiko durpės tiesiog sukrito.

Be to, ne viename literatūros šaltinyje perskaičiau, kad kriaukleniams reiktų iškarto imti didesnį ir ypač gilesnį vazoną. Ka gi, pavasaris – tinkamas persodinimui metas, todėl gal būt ir tinkamas metas ištaisyti klaidas.

Šį kartą pasiėmiau net gi „per didelį” vazoną – 12 cm skersmens ir 20 cm aukščio. Įrengiau keleto centimetrų drenažo sluoksnį iš molio gurvuolių ir akvariuminio žvyro. Sumaišiau tokį pati durpių smėlio (tik šį kartą rupesnio) substratą santykiu 1:1, viduje vazoną užpildžiau durpių, smėlio ir perlito mišiniu (1:1:1). Detaliau apie naudotus mišinius straipsnyje „Sluoksniuotas substratas„.

Atsargiai išėmiau kriauklenį iš vazonėlio, nukrapščiau substratą aplinkui, bet pagrindinę šaknį palikau sename substrate. Ir pasodinau.

Į kompaniją persodinau kartu augusį papartį ir įsodinau palminę viksvą. Dalį substrato paviršiaus uždengiau samanomis. Vis šiokia tokia ekosistema.

Pradžiai, kad padidinti aplinkos drėgmę, į substratą buvo įsmeigti trys pagaliukai, ant kurių užmautas skaidrus lengvas polietileninis maišelis.

Toliau – laikina apsauga nuo tiesioginių saulės spindulių (keletą savaičių) ir reguliarus laistymas bei purškimas, šiek tiek vandens paliekant padėkliuke. Tokį daugiau perkėlimą nei persodinimą augalas turėtų pergyventi nesunkiai. Gal per šią vasarą, pajutęs laisvę, kriauklenis ir atsigautų…

Jogaila Mackevičius