Vabzdžiaėdžiai augalai – didelė fiziologinė (ne sistematinė) augalų grupė. Tikrųjų vabzdžiaėdžių priskaičiuojama apie 630, pseudo-vabzdžiaėdžių – apie 300 rūšių.  Vienos sistematinės grupės yra didesnės, kitos monotipinės (sudarytos iš vienos rūšies). Taigi, viso jų yra arti tūkstančio. O kiek  jų iš tikrųjų?

Vystantis genetikos ir sistematikos mokslams, ginčai tarp mokslininkų nesiliauja. Rūšys, gentys, šeimos perskirstomos, priskiriamos kitiems taksonams, kinta ir požiūris į rūšies ar porūšio statuso suteikimą.

Padėtį komplikuoja ir natūralūs bei žmogaus sukurti hibridai.

Šių ginčų rezultatų mes negalime įtakoti, todėl prašau nenustebti, jei literatūroje rasite kiek kitokį rūšių sąrašą.

Vienas rūšių/porūšių taksonų ir natūralių hibridų „painiavos” pavyzdys – saracėnijų gentis. Iš tikrųjų „grynų rūšių” yra lyg ir 8, nors kai kurių rūšių porūšiams suteikiamas rušies taksono rangas.  Maža to, šioje gentyje yra ir natūralūs, gamtoje sutinkami hibridai, kuriems jau sugalvotas mokslinis pavadinimas, pagal sandarą atitinkantis rūšies pavadinimo reikalavimus. Taigi, net iš šioje svetainėje, skirtinguose straipsniuose rasite skirtingus saracėnijų genties rūšių sąrašus: vienokį pristatant pačią gentį straipsnyje „Vabzdžiaėdžių augalų kolekcionavimas. Pradžioje – saracėnijos„, kiek ilgesnį straipsnelyje „Lietuviški saracėnijų pavadinimai„. Iš esmės nė vienas sąrašas nėra klaidingas, tik abu jie atspindi skirtingus sistematinius požiūrius.

Taigi, apibendrinat gal apsistokime ties išvada, kad vabzdžiaėdžių augalų pasaulyje yra kol kas iki 1000 rūšių. Kodėl „kol kas”? Gal anksčiau ar vėliau šis skaičius perkops tūkstančio ribą. Nes dar iš šiomis dienomis randamos naujos rūšys. Paprastas pavyzdys – šių metų praėjo tik du mėnesiai, užfiksuotos jau dvi naujos vabzdžiaėdžių rūšys – Drosera ultramafica ir Nepenthes leonardoi.

Domėdamasis naujų vabzdžiaėdžių rūšių atradimais, atradau labai gerą Wikipedijos puslapį, kuriame pateikiamos visų (ne tik vabzdžiaėdžių) augalų rūšys užfiksuotos (aprašytos) tais pačiais metais – tereikia viršuje esančioje skalėje „perjungti metus”. Rekomenduoju užsukti į šios enciklopedijos kategoriją „Aprašyti augalai” (Plants described).

Jogaila Mackevičius