Tęsiam pažintį su skendeniais. Jau aptarėme juos bendrai, susipažinom su akvariumininkų pamėgta žolialapio skendenio rūšimi.

Dabar susipažinkim su Lietuvoje augančiu paprastuoju skendeniu. Tai viena iš keturių mūsų šalyje sutinkamų rūšių, ir sutinkama sąlyginai gausiai. Kitos trys yra retos ir saugotinos.

Pavadinimas, jo reikšmė

Jakob Bladderwort pieštas Utricularia vulgaris, „Deutschlands Flora in Abbildungen”, 1796 (šaltinis: Wikipedia)

Paprastasis skendenis – Utricularia vulgaris L. 1753. Lietuviškasis augalo pavadinimas yra tikslus mokslinio lotyniškojo vertimas. Sinonimų nėra.

Sistematinė padėtis

Karalystė – Augalai (Plantae), skyrius – Magnolijūnai (Magnoliophyta), klasė – Magnolijainiai (Magnoliopsida), poklasis – Notreliažiedžiai (Lamiidae), šeima – Skendeniniai (Lentibulariaceae), gentis  –  Skendenis (Utricularia), pogentis – Utricularia, sekcija – Utricularia, rūšis – Utricularia vulgaris L (paprastasis skendenis).

Atradimas

Nuo seno žinoma rūšis, aprašyta Karlo Linėjaus, 1753 metais.

Paplitimas

Natūraliai paplitęs Azijoje ir Europoje. Tolimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Amerikoje analogiškose Europinėms paprastojo skendenio augimvietėse paplitusi kita rūšis U. macrorhiza.

Morfologija ir augimo ypatumai

Visų stiebų lapai žali, jų skiltelės siūliškos, išsišakojusios į visas puses, beveik visos su maišeliais – gaudyklėmis. Vainikėlis geltonas, apatinės lūpos gūbrys su rusvais dryželiais, pentinas rudas. Šaknų neturi.

Vandeninė rūšis. Auga stovinčiuose ar labai lėtai tekančiuose vandenyse, pelkėse, grioviuose.

Kaip ir kiti skendeniai minta smulkia mikrofauna, patenkančia į gaudykles-maišelius.

Kaip vidutinių platumų augalas dalį laiko metuose praleidžia ramybės būsenoje. Rudenį, sumažėjus apšvietimui ir kritus temperatūrai, U. vulgaris formuoja žieminius (ramybės) pumpurus.

Pastariesiems susiformavus, pats augalas pamažu atmiršta.

Žieminiai pumpurai nusileidžia į vandens telkinio dugną ir ramybės būsenoje sulaukia pavasario.   Pavasarį, atšilus orui ir suintensyvėjus fotosintezei, dygstantys žieminiai pumpurai pakyla į vandens paviršių.

Žydi birželio-rugpjūčio mėnesiais.

Auginimas dirbtinėmis sąlygomis

Šios rūšies auginimas neturėtų būti problematiškas. Paprastąjį skendenį galim auginti ir vos kelių litrų talpos akvariume ar stiklainyje. Mėgsta saulėta vietą, minkštą, rūgštoką vandenį. Papildomai maitinti galima infuzorijomis. Jų užveisti nėra sunku, panardinkime į indą, kuriame yra skendeniai šiek tiek šieno šapelių. Jų dėka vandenyje visada bus bakterijų, kuriomis minta infuzorijos, o infuzorijoms misti  galės skendenis.

Paprastojo skendenio sąžalynai gal ir neturi labai didelės estetinės reikšmės, tačiau jis gali labai pagyvinti akvariumą kaip į kitus nepanašus (vabzdžiaėdis) augalas.

Informacijos šaltiniai:

  1. Жизнь растений, 5(2) tomas, Maskva, 1980, Ж60501-571/103(03)-80-4306021000;
  2. A. Lekavičius, Vadovas augalams pažinti, V.: Mokslas, 1989, ISBN 5-420-00260-4;
  3. Wikipedia.

Jogaila Mackevičius