Spalio 1-ąją (šeštadienį) visus neabejingus klimato kaitos švelninimo iššūkiui bei Lietuvos pelkių ir jų mažųjų turtų likimui kviečiame dalyvauti gamtotvarkinėje talkoje Šilėnų pelkėje (Vilniaus r., Neries regioninis parkas). Pelkių ekosistemų būklės pagerinimas svarbus ne tik gamtinių buveinių bei retų rūšių išsaugojimui, bet ir klimato kaitos švelninimui mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas.

Jau ne vieneri metai Šilėnų pelkė tituluojama “orchidėjų” pelke ar net jų rojumi. Žodis “orchidėja” tarsi užburia – pakvimpa egzotika, nors iš tiesų šiai augalų grupei mes turime gražų lietuvišką vardą – gegužraibiniai augalai. Tai tikrai ne ką prastesnis vardas! Neįtikėtina, bet iš tiesų šioje nedidelėje (vos 17 ha) pelkėje auga net 7 rūšių gegužraibiniai augalai! Kuo ypatinga Šilėnų pelkė ir kokios “lietuviškosios orchidėjos” joje auga? Kodėl mums turi rūpėti pelkės? Ar pelkės ir net žavingieji gegužraibiniai augalai siejasi su didžiuoju iššūkiu planetai – klimato kaitos švelninimu? Apie tai talkos metu Jums papasakos Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondo bei Neries regioninio parko specialistai. Lauksime ir Jūsų pastebėjimų ir minčių.

PROGRAMA:

10:30–11:00 Dalyvių sutiktuvės
11:00 Pažintis su Šilėnų pelke ir pelkių svarba klimatui
11:20 Darbų instruktažas. Talka
14:00 Pietūs
Pelkininkystės produktų parodos apžvalga (projektas EUKI – Pelkininkystės plėtra žemės ūkyje Baltijos šalyse)
15:00 Paskaita–diskusija apie anglies pėdsaką ir galimybes jį mažinti bei kompensuoti.
16:00 Renginio pabaiga.

Talkos metu visi kartu:

  • kirsime pelkėje augančius krūmynus ir pjausime nendrynus;
  • surinksime nupjautą medieną bei kitą biomasę ir išgabensime iš pelkės teritorijos;
  • dalyvausime gyvose paskaitose ir diskusijose apie pelkes ir klimato kaitos švelninimą, visų mūsų paliekamą anglies pėdsaką ir galimybes jį mažinti bei kompensuoti;
  • sužinosime kas yra pelkininkystė ir pasižvalgysime po parodą apie naujos kartos ekologiškus ir klimatui palankius pelkininkystės produktus, pagamintus iš klimatui palankiu būdu užaugintos pelkinių augalų biomasės;
  • sužinosime daugiau apie paslaptinguosius gegužraibinius augalus.

Vienos talkos metu nuveiksime daug darbų:

  • sutelksime bendruomenę bendram tikslui – saugoti mūsų gamtą ir klimatą;
  • prisidėsime prie klimato kaitos švelninimo, nes tik sveikos pelkės yra klimato sergėtojos;
  • pagerinsime Europos Bendrijos mastu saugomų natūralių buveinių 7230 Šarmingų žemapelkių būklę;
  • sudarysime palankias sąlygas gegužraibiniams augalams tarpti atvirose saulėtose buveinėse;
  • surinkta sumedėjusios augalijos biomasė bus panaudota mulčiavimui (praktinis aspektas);
  • jau kitą birželio mėn. parko lankytojus vėl džiugins įspūdingas “orchidėjų rojus”.

Jūsų lauksime prie Šilėnų pelkės (aikštelėje prie pažintinio stendo). Susitikimo vietos koordinatės – 566659, 6066423 (LKS); 54.729743, 25.034925 (WGS)

Visus norinčius ir galinčius prisijungti prie talkos kviečiame registruotis iki rugsėjo 29 d. Mums labai reikalingos darbščios Jūsų rankos!

Būtinai užpildykite registracijos anketą internete – anketos nuoroda.

Detalesnę informaciją (pasibaigus registracijai) atsiųsime el. paštu tik užsiregistravusiems talkininkams.

Mums svarbu žinoti talkininkų skaičių, kad galėtume tinkamai organizuoti darbus ir talkininkus pavaišinti pietumis bei karšta arbata.

Šaunu jei:

  • Pasiruošite net ir lietingam ar darganotam orui, turėsite vėjui atsparius drabužius (oro sąlygas nuspėti sudėtinga), nepamiršite ilgų guminių batų ir atsarginės kojinių poros.
  • Būsite atsakingi – atsinešite savo arbatos puodelius, paimsite puodelį kaimynui ar draugui, kad mes netaptume vienkartinių indų įkaitais.

Dėl papildomos informacijos kreipkitės į Všį Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondą mob. telefonu – Kristina 8 615 28155 arba el. paštu – [email protected] arba Neries regioninio parko administraciją mob. telefonu – Saulius 8 615 38708 arba el. paštu – [email protected].

Talka projekto “Aplinkosauginių NVO pajėgumų didinimas, siekiant efektyviai dalyvauti anglies pėdsako kompensavimo mechanizmų diegimo ir taikymo procesuose Lietuvoje” dalis (daugiau apie projektą rasite www.pelkiufondas.lt).

Iki susitikimo Šilėnuose!

Organizatoriai

Informacijos šaltinis