Renkant rožes reikia būti atsargiems su augalo dygliukais. Na, o kai kurie smulkūs vabzdžiai turi būti ypač atsargūs, artėdami prie Triantha occidentalis žiedų, nes jie gali įstrigti tarp trichomų ir panaudoti kaip maisto papildai.

Rūšis Triantha occidentalis, aptinkama Vakarų Šiaurės Amerikoje, nuo Kalifornijos iki Aliaskos, priklauso Tofieldiaceae, Alismatales eilei. Žydėjimo metu nuo liepos iki rugsėjo, žydintis stiebas atlieka daugiau funkcijų nei tik išlaiko pakeltą žiedyną.

Triantha occidentalis augalai su lipniais žiedynais, augantys tarp kitų vabzdžiaėdžių augalų (saulašarių) pelkėje Cypress Provincial Park, Britų Kolumbija, Kanada. Danilo Lima nuotrauka.

Tyrėjai pastebėjo, kad T. occidentalis herbaro pavyzdžiai dažnai turi mažyčius vabzdžius, prisitvirtinusius prie žiedkočio dėl augalo išskiriamos lipnios medžiagos, tačiau iki šiol jos nebuvo per daug sureikšminama.

2016 m. atliktas filogenetinis tyrimas parodė, kad, kaip ir kai kuriems žinomiems vabzdžiaėdžiams augalams, T. occidentalis neturi genų, dalyvaujančių NADH dehidrogenazės kodavime, todėl mokslininkai įtarė, kad jis susijęs su vabzdžiais. Dėl šios priežasties Qianshi Lin iš Britų Kolumbijos universiteto (UBC) ir kolegos iš UBC ir Viskonsino-Madisono universiteto nusprendė ištirti jo vabzdžiaėdiškumą.

Neseniai paskelbtame leidinyje Proceedings of the National Academy of Sciences autoriai praneša, kad T. occidentalis iš tiesų yra vabzdžiaėdis augalas. Jo stiebų, lapų ir vaisių izotopinės analizės atskleidė, kad augalai azotą-15 absorbavo ir pernešė iš vaisinių muselių, kurios buvo pažymėtos izotopu. Be to, buvo nustatyta, kad trichomo eksudatuose ant žiedstiebių yra fosfatazės – fermento, būdingo vabzdžiaėdžiams augalams, kurie grobio virškinimui nepasikliauja kitais organizmais.

Nors yra įvairių botaninio vabzdžiaėdiškumo mechanizmų, kad augalas būtų laikomas tikrai vabzdžiaėdžiu, jis turi būti prisitaikęs suvilioti, pagauti ir suvirškinti grobį bei sugebėti iš jo pasisavinti maistines medžiagas. Fosfatazės buvimas T. occidentalis ir įrodymai, kad azotas iš musių pasiekė skirtingas augalo dalis, patvirtina, kad T. occidentalis yra vabzdžiaėdis augalas.

Gebėjimas pasisavinti maistines medžiagas iš grobio reiškia augalo pranašumą augimo ar dauginimosi požiūriu. T. occidentalis atveju „didžioji dalis arba visas azotas, laikinai saugomas stiebe ir vaisiaus audinyje, migruoja į šaknis / šakniastiebius – vieninteles galimas saugojimo vietas, iš kurių gali būti perkeltas į kitų metų augimą“, – rašo Linas ir jo kolegos, darydami išvadą, kad „64 %  sekančių metų azoto Triantha lapijos augimui iš ankstesnių metų vabzdžiaėdiškumo”.

Šios išvados yra reikšmingos skirtingu mastu. Plačioje augalų grupėje, žinomoje kaip Monocotiledoneae, vabzdžiaėdžiai augalai buvo pripažinti tik Poales eilėje. Dabar augalų sistematinių grupių, kuriose patvirtintas vabzdžiaėdis augalas, sąrašą papildo šeima, kuriai priklauso T. occidentalis.

T. occidentalis vabzdžiaėdiškumo atradimas ne tik rodo, kad tokie bruožai gali vystytis nepriklausomai skirtingose ​​augalų linijose. Tai taip pat rodo, kaip pažymi autoriai, kad „dar reikia daug sužinoti apie atskirų augalų rūšių ekologiją, net ir gana gerai žinomoje floroje“.

Parengta pagal straipsnį:

A new carnivorous plant lineage (Triantha) with a unique sticky-inflorescence trap Qianshi Lin, Cécile Ané, Thomas J. Givnish, Sean W. Graham Proceedings of the National Academy of Sciences Aug 2021, 118 (33) e2022724118; DOI: 10.1073/pnas.2022724118

Parengė Patrick Gibson. Autorius Arkanzaso valstijos universiteto Campus Querétaro universitete įgijo biologijos mokslų bakalauro laipsnį. Jis domisi įvairiais botanikos aspektais ir mielai dalijasi susižavėjimu augalais ir mokslu su kitais. Sekite jį Twitter @pgibsonc.

Iš anglų kalbos vertė J. Mackevičius, šaltinis – Botany One