Šio straipsnio informacija yra pasenusi, svetainės struktūra ir naudojimas tapo draugiški vartotojui.

Pradėta 2010 metų pradžioje, svetainė apie vabzdžiaėdžius augalus Musėkautas, kaip laisvai be išankstinio grafiko vykdomas projektas per pusmetį netruko pasipildyti daugiau nei pusšimčiu straipsnių ir straipsnelių. Netikėtai buvo sulaukta klausimo „kur dingo vienas ar kitas straipsnis?”. Tada supratau, kad galbūt ne visiems svetainės skaitytojams aišku, kaip informacija pildoma ir kaupiama šioje svetainėje. Trumpai tai paaiškinsiu, atkreipdamas dėmesį į paprasčiausias galimybes.

Svetainė sukurta ir veikia naudodama WordPress programinį apvalkalą ir pasirinkus laisvai platinamą Deniart sukurtą Librio 0.7.2 dviejų stulpelių pakankamai paprastą, neįmantrų, pastelinių spalvų šabloną.

Pastaba. Šis šablonas svetainėje naudotas iki 2010-11-24. Vėliau pakeistas kitu, labiau pritaikytu svetainės poreikiams – ArjunaX 1.3.8

Arjuna X apie 1.3.8

Kairioji (plačioji) puslapio skiltis skirta chronologiniam straipsnių srautui. Jame straipsniai atsiranda kai tik jie paskelbiami svetainėje. Nuolatos skelbiami septyni naujausi straipsniai.

Puslapio apačioje, spustelėjus nuorodą Older galima pažiūrėti sekančius septynis senesnius straipsnius – ir taip iki pat pirmojo.

Chronologiniame sraute rodomi ne visi straipsniai, o tik įvadinės jų pastraipos. Pažiūrėti visą straipsnį galima spustelėjus nuorodą Read more… (tada naršyklė parodys straipsnį nuo tos vietos, kur baigėte skaityti) arba spustelėjus straipsnio pavadinimą (atveriamas visas straipsnis nuo pradžių).

Dešinioji, siauresnė, puslapio skiltis – teminis meniu. Jame yra straipsnių kategorijų sąrašas, įvairios nuorodos, naujienų prenumeratos, kontaktai, autorinių teisių žyma ir administratoriaus pultelis. Šiek tiek plačiau apie kairiosios skilties dalis.

Temų sąrašas. Kiekvienas straipsnis priskiriamas vienai ar kelioms temoms. Temų pagrindu sudaromi archyvai. Gaila, bet šis šablonas leidžia publikuoti temų sąrašą tik abėcėlės tvarka. Nepaisant to, visai nesunku turėtų būti rasti įvadinius, bendrosios priežiūros straipsnius ar konkrečių genčių augalų aprašymus.

Spustelėjus temos pavadinimą, svetainėje išvysite visų tai temai priskirtų straipsnių sąrašą.

Jeigu norite grįžti į kategorijos straipsnių sąrašą ar peržiūrėti kitus straipsnius, kuriuose taip pat yra naudojami tie patys raktiniai žodžiai, nuorodas rasite straipsnio gale:

Perskaitę naują straipsnį, jį taip pat galite pakomentuoti.

Komentarai yra administruojami, todėl nesusiję su straipsnio tema skelbiami nebus. Komentuoti galima  savaitę nuo straipsnio pasirodymo, vėliau komentarai išjungiami.

Dešiniojoje skiltyje taip pat yra nuorodos į keletą diskusijų forumų, kuriuose galite aptarti jums rūpimus įvairius vabzdžiaėdžių augalų priežiūros ar dauginimo klausimus.

Taip pat pateikiamas pradėtas pildyti vabzdžiaėdžių augalų augintojų ir kolekcionierių nuorodų sąrašas.

Kontaktai. Pateikti informaciją svetainei, pastabas, pasiūlymus, kritiką galima elektroniniu paštu [email protected].

Toliau – keletas patogių galimybių laiku gauti informaciją – naujienų prenumerata. Svetainės naujienas galima užsiprenumeruoti naudojant RSS prenumeratą arba elektroniniu paštu.

RSS prenumerata yra pačiame kairiojo stulpelio viršuje. Prenumerata elektroniniu paštu – kiek žemiau. Norint užsiprenumeruoti paskutiniąsias svetainės naujienas elektroniniu paštu, reikia įvesti savo elektroninio pašto adresą, naujai atsidariusiame lange surinki ir patvirtinti jums pateikiamą saugos kodą, o gavus prenumeratos užsakymo pirmąjį laišką elektroniniu paštu, spustelti jame esančią nuorodą.

Tokia naujienų prenumeratos galimybė svetainėje yra todėl, kad informacija čia nėra atnaujinama reguliariai. Jums nebūtina kaskart čia užsukti ir smalsauti, ar pasirodė kokia nauja informacija. Po trumpesnių ar ilgesnių tylos pauzių paskelbtą naują straipsnį nuolatiniai svetainės lankytojai ir prenumeratoriai gaus iškart tą pačią dieną vakare, tarp 19.00 ir 21.00 valandos.

Dešinysis stulpelis baigiasi autorinių teisių įrašu – žiniai, norintiems naudotis ir platinti svetainėje esančią informaciją, bei administratoriaus pulteliu, skirtu svetainės tvarkymui.

Svetainės šablonas leidžia vykdyti ir paieškas pagal raktinį žodį visoje svetainėje. Pačiame viršuje, dešinėje pusėje yra paieškos laukelis. Įrašę jame jus dominantį žodį ir spustelėje vykdymo mygtuką, gausite rezultatų sąrašą.

Dar viena naujovė, atsirasianti artimiausiu metu – informacija apie atnaujintus straipsnius. Juk internetinė leidyba, tai ne popierinė. Svetainėje esantį straipsnį galima papildyti tiek nauja informacija, tiek nuotraukomis. Kol tokių pildomų straipsnių yra nedaug, galima į juos atkreipti dėmesį paprasta nuoroda dešiniojo stulpelio viršuje, kaip kad ir apie šį straipsnį, skirtą Morano tuklei.

Spustelėjus nuoroda po paveikslėliu, galėsite susipažinti su naujame lange atsidariusiu atnaujintu, pakeistu, papildytu straipsniu. Jei atnaujinimų pagausės, tada teks daryti kad ir ketvirtines (Žiema, Pavasaris, Vasara, Ruduo) svetainės „gyvenimo” apžvalgas. Bet tai – jau tolimesnė ateitis.

Taigi, jūsų pamėgtas straipsnis niekur nedingsta, jis tiesiog perkeliamas ten, kur jam ir priklauso būti – prie kitų savo temos straipsnių…

Ateis laikas, kai temos prisipildys informacija ir bus galima pagalvoti apie kitokį šabloną, gal labiau panašesnį į tradicinę, mums įprastą svetainę nei į internetinio dienoraščio apvalkalą. Bet tai irgi – tolimesnės ateities klausimas. O tuo tarpu linkiu svetainės skaitytojams malonaus skaitymo, tikiuosi esama informacija jums bus bent šiek tiek naudingą, viliuosi ir toliau sulaukti prasmingo bendradarbiavimo, ar bent jau pastabų ir pageidavimų.

Jogaila Mackevičius