Gegužės pabaigoje ima reikštis vabzdžiaėdžių augalų ilgesys. Nors grožėtis saulašarėmis dar anksti, tuklės gal jau šiek tiek pažengusios. Aldrūnė tokia reta, kad nelabai ir norisi jos ieškoti. Nežinau kodėl, nutariau aplankyti Kaišiadorių skendenių balą, nors tikrai žinojau, kad žiedų nelabai verta tikėtis.

Ir kaip sutapimas sužinojau vieną vyriškosios gegužraibės augimvietę (o jai žydėti pats laikas) visai netoli, Būdos-Pravieniškių biosferos poligone. Savaitgaliniam pasivažinėjimui Kaišiadorių – Pravieniškių maršrutas pasirodė pats tas.

Turiu pasakyti, kad informacijos apie lankytinas vietas nelabai pavyko rasti. Pastraipėlė enciklopedinių žinių apie Būdos-Pravieniškių biosferos poligoną, dar pastraipėlė apie botaninį-zoologinį draustinį, trečioji apie šešuvos botaninį draustinį, karkur pusė sakinio apie Natura2000 – ir viskas. Nei kas ten, nei kodėl saugoma taip dorai ir nepaaiškinta.

Pievą, kurioje turėtų žydėti vyriškoji gegužraibė radau nesunkiai. Bet kas iš to, į ją kelią pastojo iš vienos pusės Šešuvos upelė, iš kitos – paprastas kanalas, kuriame kažkaip tuomet buvo daug vandens. Pirmyn, atgal – ir nieko. Taip ir likau nieko nepešęs. Nors priėjimas būtų labai paprastas, jei nebūtų vandens kliūčių.

Nieko nepešęs patraukiau link Kaišiadorių, bet vos pavažiavęs keletą kilometrų dešinėje atkreipiau dėmesį, kad kažkas čia ne taip su tom pievom, žolė atskirais plėmais kažkokia kitokia. Nutariau patikrinti.

Tiek kardelių dar nebuvau matęs. Vietomis jie buvo tarsi pagrindinė žolinė danga.

Kardeliams gegužės pabaigoje dar anksti žydėti, bet fantazija jau sukūrė vaizdus, kaip čia turėtų būti jų žydėjimo metu.

Toliau važiuojant prasidėjo dirbami laukai, gražiausi jų – rapsų, kurie kaip tik dabar masiškai žydėjo. Tas nenusakomai nenatūralus ryškus geltonumas…

Kaišiadorių bala nė kiek nenustebino, skendeniai nors ir buvo suplaukę į paviršių, masiškai apžėlę kiekvieną įmanomą plotelį, bet dar nežydėjo. Nors ir vegetatyvinių dalių vaizdas, tie maži burbuliukai ant į eglutes panašių ūglių atrodė fantastiškai.

Žygis gavosi visiškai „automobilinis“: nueita 3,5 km, nuvažiuota 180. Išvada: visoms netikėtoms kliūtims nepasiruoši!

Jogaila Mackevičius