Nuo 1972 metų tarptautinė vabzdžiaėdžių augalų (augintojų) draugija (International Carnivorous Plants Society) leidžia periodinį žurnalą „Carnivorous Plants Newsletter”. Šie metai baigėsi 180-uoju numeriu. Žurnalą paštu gauna visi šios draugijos nariai. Trumpai apžvelkime, ką paskutiniąjame jo numeryje ras skaitytojai.

Geoff Mansell, Wally Suarez, Nepenthes nebularium – nauja ąsotenių rūšis iš Mindao, Filipinų

Straipsnyje aprašoma ne tik nauja rūšis – Nepenthes nebularium (Ūkanotasis ąsotenis) – bet ir jos atradimo istorija, kuri prasidėjo 2011 metais. Šių metų rugsėjį buvo organizuota ekspedicija į atokų Mindao salos kalną kartu su gerai žinomu keliautoju, serijos knygų apie vabzdžiaėdžius augalus autoriumi Stewart McPherson.

Ekspedicijos dalyviai aptiko ąsotenį, labai panašų į N. truncata ir N. robcantleyi. Šio ąsotenio paieškos bei tyrinėjimai tęsėsi ir 2012, 2013, 2015 metais, kol galiausiai 2016 metų liepą rūšis buvo pakankamai ištirta.

Straipsnyje išsamiai aprašoma naujoji rūšis, jos ekologija, sistematiniai ryšiai, pateikiamos augalų nuotraukos nuotraukos, skirtumų nuo morfologiškai panašių rūšių lentelė. Papaiškinama ir paties augalo pavadinimo kilmė: jis kildinamas iš lotyniško žodžio nebula (debesis, ūkas) ir nusako šių epifitinių augalų augimviečių specifiką (šie ąsoteniai auga nuolat rūko dengiamose kalnų viršukalnėse).

Douglas W. Darnowski, Visų aukų ir žudikų paieškos

Analitinis-metodologinis straipsnis apie sistemingas naujų vabzdžiaėdžių augalų ir jų „medžiojamų” aukų paieškų galimybes. Novatoriškiausia straipsnio mintis – vabzdžiaėdžių augalų paieškos tarp jūros dumblių (taip pat augančių labai skurdžiose maisto medžiagomis buveinėse).

Arthur Yin, Išgyvenimas laukinėje Papua

Tai ilgiausias ir man asmeniškai įdomiausias šio žurnalo numerio straipsnis. Jame aprašoma pustrečios savaitės kelionė po Vakarine Naujosios Gvinėjos dalį, oficialiai vadinamą Papua. Kelionė vyko 2014 metais.

Naujojoje Gvinėjoje užregistruotos augančios 11 ąsotenių rūšių. Per visą kelionę grupei pavyko aptikti 9 ąsotenių ir 3 skendenių rūšis. Straipsnis gausiai iliustruotas jų nuotraukomis.

Tiek kelionių, tiek ąsotenių mėgėjai čia ras daug įdomiai, paprasta anglų kalba pateikiamos informacijos. Straipsnyje nuosekliai aprašomos kelionės vietos, tokios kaip Biak salos, Arfak kalnai, Raja Ampat salos ir kitos. Skaitytojai supažindinami su visa eile ąsotenių rūšių, tokių kaip N. maxima, N. klosii, N. insignis, ir jų natūraliomis augimvietėmis.

Laura Del Col Brown, Prisiminimai apie vabzdžiaėdžių augalų mylėtoją

Dukters prisiminimai apie tėvą Jeff Del Col – vabzdžiaėdžių augalų žinovą, vieną pirmųjų žurnalo straipsnių 1976 metais autorių.

Naujos veislės

  • Heliamphora ‘Red Mambo’,
  • Sarracenia ‘Cancan’,
  • Sarracenia ‘Whale Tail’,
  • Pinguicula ‘Niklas’,
  • Pinguicula ‘Red Starfish’.

Marcel van der Broek, ICPS 2016 metų konferencija

Trumpa kasmetinės draugijos konferencijos, šiemet vykusios Londone Kew botanikos sode, apžvalga.

Jogaila Mackevičius