Aldrovanda - The Waterwheel PlantAutorius Adam Cross. Knyga „Aldrovanda. Vandens malūno augalas“ yra pirmoji išsami monografija apie aldrūnę (Aldrovanda), retą ir neįprastą vabzdžiaėdį augalą, dar vadinamą, Vandens malūno augalu (angl. – Waterwheel Plant). Šis neįttikėtinas vabzdžiaėdis yra žinomas kaip vandenyje gyvenančių aukų medžiotojas, gaudantis aukas į jautriojo musėkauto panašiomis gaudyklėmis, akimirksniu užsiveriančiomis nuo aukos prisilietimo. Šis augalo atsakas į sudirginimą yra vienas greičiausių augalų karalystėje.   ne tik smulkūs bestuburiai, bet ir buožgalviai bei žuvų mailius pakliūna į aldrūnės gaudykles.

Keturių metų tiriamąjį darbą pristatančioje studijoje informacija pateikiama  novatoriškai ir kompleksiškai, atsižvelgiant į šio neįprasto augalo botaninę istoriją, ekologiją, evoliucijos istoriją, paplitimą ir auginimą.   Taip pat akcentuojama priemonių, skirtų šio augalo išsaugojimui, svarba.

Knygoje daug įdomybių, tarp jų:

  • Įspūdingi aldrūnės vaizdai, įskaitant skenuojančiu elektroniniu mikroskopu darytas nuotraukas, histologinius preparatus, daugybę nuotraukų natūralioje augalo aplinkoje;
  • Naujo vidurūšinio taksono aprašymas;
  • Išsamus auginimo dirbtinėse sąlygose vadovas;
  • Niekur anksčiau neskelbti duomenys apie augalo dauginimąsi, ekologiją ir paplitimą.

ISBN: 978-1-908787-04-0

Parengė Jogaila Mackevičius