Turbūt dažniausiai iš pas mus namuose auginamų vabzdžiaėdžių augalų pamatysime žydinčias tukles, ypač Morano. Net parodose daugeliui teko matyti tuklių pieveles. Kitų vabzdžiaėdžių žiedus matome rečiau  – Musėkaute jau buvo aprašyti daugelio Lietuvoje auginamų vabzdžiaėdžių žydėjimai, o šį kartą „eilė atėjo“ heliamforai.

Tai Heliamphora pulchella, atkeliavusi pavasarį iš Vokietijos (www.wistuba.com), gamtoje randama Venesueloje.  Auginama visą laiką uždarame terariumo tipo inde po dirbtiniu apšvietimu, drėgmė apie 70 %, temperatūra kiek aukštesnė nei kambario, substratas – rūgščios durpės su trupučiu smėlio.

Šis heliamforos žydėjimas buvo netikėtas – tiesiog pasirodė dar nematytas darinys – tikrai ne tūta, kuris labai greitai augo – per pora savaičių pasistiebė beveik iki sprindžio. Tai buvo žiedynstiebis, ant kurio susiformavo du žiedai.

Pirmasis žiedas prasiskleidė ne itin plačiai, žydėjo kiek ilgiau nei savaitę, vėliau išsiskleidė antrasis – šį kartą daug plačiau. Pats šios heliamforos žiedas baltas, apie 4 cm dydžio. Žiedas santykinai didelis, nes augalo tūtos siekia tik 4-5 cm. Jokio kvapo užuosti nepavyko. Žydėti susiruošęs augalas tikrai nebuvo didelis – suskaičiavau berods 14 suaugėliško tipo tūtų.

Heliamforos žydėjimas ypatingai patiko tuo, kad nors patys balti žiedai buvo išsiskleidę kiekvienas po maždaug pusantros savaitės, tačiau ir po to dar apie pora mėnesių jie liko dekoratyvūs, tik vietoje baltos spalvos jie tapo žaliai-raudoni.

Lina Baranauskienė