EN.

Iš 2400 bromelijinių rūšių, mažiausiai 400 rūšių yra talpykliniai bromelijiniai.

Brocchinia hechtioides – įspūdingas talpyklinis bromelijinis Venezuela

Brocchinia hechtioides – įspūdingas talpyklinis bromelijinis Venezuela

Talpykliniai bromelijiniai išskirtini tuo, kad jų lapų skrotelė sudaryta taip, kad galėtų surinkti lietaus vandens ir įvairių nuosėdų sankaupas, kurias augalas panaudoja savo reikmėms. Daugumoje atvejų, talpyklinių bromelijinių turi iš lapų sudarytą „maišelį”, kuriame kaupiasi vanduo, tačiau yra keletas rūšių, kurių lapai standžiai susiglaudę ir sudaro vamzdelį, o vanduo kaupiasi šio vamzdelio centre.

Talpyklinio bromelijinio anatominė sandara

Talpyklinio bromelijinio anatominė sandara

Šis lapų prisitaikymas leidžia sukaupti lietaus vandenį tokiais kiekiais, kad didžiausių talpyklinių bromelijinių vandens atsargos po lietaus siekia kelis litrus. Tai naudinga tropiniuose ir subtropiniuose Amerikos regionuose augantiems augalams. Kritulių čia iškrenta gausiai didžiąją metų dalį, saulė būna labai kaitri ne vieną valandą dienos metu, ir tai sukelia stiprų vandens garinimą ir transpiraciją. Talpykliniai bromelijiniai, turėdami tokį nuolatinį vandens atsargų tiekimą, prisitaikę geriau ištverti sausringus laikotarpius, kurių metų įprasti bromelijiniai gali išdžiūti.

Lietaus vandens surinkimas talpyklinių bromelijinių rezervuaruose taip pat aprūpina juos ir maisto medžiagomis. Krentantys lapai, paukščių ir vabzdžių ekskrementai, dulkės ir kitos organinės atliekos kartu su lietaus vandeniu patenka į šių augalų talpyklas. Yranti ir tirpstanti natūralių irimo procesų metu organika aprūpina augalus maisto medžiagomis. Bromelijinių lapų paviršius išvagotas siūliškų darinių, vadinamų trichomomis, kurie gali įsiurbti vandenį ir maisto medžiagas tiesiogiai į lapus, todėl augalas gali betarpiškai panaudoti šiuos sukauptus resursus. Tai ypač svarbu, nes dauguma talpyklinių bromelijinių auga kaip epifitai ant medžių šakų, ir yra nepriklausomi nuo substrate esančių maisto medžiagų. Atsargų sankaupos rezervuaruose leidžia šiems augalams vešliai augti nepriklausomai nuo aplinkos sąlygų, todėl jie gali augti ten, kur augalai be šių prisitaikymu vargu ar išgyventų.

Brocchinia reducta augalai, augantys ant plikos uolos

Brocchinia reducta augalai, augantys ant plikos uolos

Bromelijinių geba kaupti nuosėdas neapsiriboja vien šių augalų gerove. Dauguma talpyklinių bromelijinių išvystė kompleksinius ryšius su gyvūnais – varliagyviais ir nariuotakojais. Daugybė varlių ir vabzdžių rūšių deda kiaušinius į bromelijinių talpyklas. Kiekviena talpykla yra daugybės mikroorganizmų (bakterijų, pirmuonių) kolonijų buveinė. Šie mikroorganizmai yra kitų stambesnių organizmų maistas, ypač uodų lervų, savo ruožtu esančių varliagyvių buožgalvių ir laumžirgių maistu. Taigi, talpykliniai bromelijiniai atlieka „vaikų darželių” funkciją, kuri papildomai aprūpina šiuos augalus maisto medžiagomis. Pavyzdžiui, iš varlių išsiritusių buožgalvių ekskrementai kaupiasi talpyklų dugne, o jiems yrant atsipalaiduoja maisto medžiagos. Trapi pusiausvyra ir gyvūnų rūšių rinkinys (taip vadinamoji „vidinė fauna”, angl. „infauna„) gali kisti labai stipriai kiekvienoje talpyklinio bromelijinio rūšies viduje, tačiau visada išlieka kompleksiška ir kintama. Visais atvejais, gyvūnų buvimas vandens talpyklose yra privalumas, kadangi šie gyvūnai padeda atpalaiduoti maisto medžiagas, kurias augalas gali absorbuoti.

Yra keletas atvejų, kai kiti augalai prisitaikė panaudoti talpyklinių bromelijinių rezervuaruose esančias medžiagas. Pietų Amerikoje Utricularia humboldtii prisitaikė gyventi išskirtinai vienos iš didžiųjų talpyklinių bromelijinių rūšies Brocchinia tatei vandens rezervuaruose. Utricularia humboldtii sugauna savo aukas naudodamas 3-7 mm ilgio pūsleles, išaugusias iš jo liauno ilgo stiebelio. Kiekvienoje pūslelėje yra nedidelė anga su dangteliu ir jautriaisias plaukeliais. Pūslelės viduje esančios liaukos pašalina iš jos orą ir vandenį taip, kad ten susidarytų gerokai mažesnis slėgis. Mikroskopiniams organizmams palietus jautriuosius plaukelius, dangtelis atsidaro, ir jie kartu su vandens srove patenka vidun. Tada dangtelis užsidaro, o išsiskyrę virškinimo fermentai suskaido aukos organizmą, o maisto medžiagos įsiurbiamos pro vidines sieneles. Medžiodamas tokiu būdu Brocchinia tatei rezervuaruose, humboldto skendenis išaugina ataugas ir gali užimti keleto brochinijos augalų rezervuarus.

Utricularia humboldtii (su dideliu violetiniu žiedu) augantis ir medžiojantis Brocchinia tatei lapuose

Utricularia humboldtii (su dideliu violetiniu žiedu) augantis ir medžiojantis Brocchinia tatei lapuose

Tokių augalų kaip Utricularia humboldtii dėka, maisto medžiagų keikis talpykliniuose bromelijiniuose yra pakankamas net jiems augti ir vystytis skurdžiose augimvietėse. To rezultatas – talpyklinių bromelijinių prisitaikymas augti tiek kaip epifitai, tiek kaip antžeminiai augalai, užimant augimvietes, kur kiti augalai sunkiai išgyventų. Yra nemažai atvejų, kai talpykliniai bromelijiniai (dažniausiai Brocchinia genties) sugeba augti ant plikų uolų kur nėra jokio substrato.

Rūko miškas ir Brocchinia tatei augalų

Rūko miškas ir Brocchinia tatei augalų

Talpyklinių bromelijinių sandara ir forma labai įvairuoja, tačiau vyrauja plačios lapų skrotelės, kadangi tokios formos būdamos jos geriausiai surenka lietaus vandenį ir nuosėdas. Gal būtent dėl šios priežasties šie augalai gali išaugti iki įspūdingų matmenų, Net keletas Brocchinia rūšių gali išauginti metro ilgio lapus (lapų skrotelė gali būti keleto metrų skersmens), o kai kurių rūšių lapų skrotelė išauga iš metrą ar daugiau siekiančio sumedėjusio stiebo.

Daugumos rūšių lapai gelsvos ar žalios spalvos, tačiau yra nuostabių rūšių bei dirbtinai sukurtų hibridų, kurių lapija raudona, purpurinė ar marga. Dažnai ryški lapijos spalva daro šiuos augalus patrauklius auginimui kultūroje. Daugeliu atvejų auginti talpyklinius bromelijinius labai lengva – reikia tik pasirūpinti, kad jų lapų skrotelėje būtų nuolat pilna vandens.

Tarptautinė bromelijinių (augintojų) draugija (Bromeliad Society International) suteikia puikią informaciją apie bromelijinių auginimą, jų įsigijimą ir kitas šių augalų mėgėjų draugijas visame pasaulyje. Visą informaciją galite rasti užsukę į šios draugijos interneto svetainę – www.bsi.org.

Stewart McPherson
Vertė J. Mackevičius