Darlingtonia Californica – The Cobra Lily

.

Pasaulyje randamos septynios ąsočių tipo gaudykles auginančių augalų gentys. Viena tokių neįprastų genčių yra darlingtonija (Darlingtonia), kurioje tėra viena rūšis – Darlingtonia californica (kaliforninė darlingtonija), turinti įmantrios formos tuščiavidurius lapus, primenančius puolančias kobras. Būtent dėl tokios lapų formos kilo augalo angliškas pavadinimas „the cobra lily” (kobros lelija), o pats augalas turi vieno keisčiausių vabzdžiaėdžių reputaciją.

Kaliforninė darlingtonija aptinkama tik vakarinėje Jungtinių Valstijų pakrantėje, kur ji auga atskiromis populiacijomis Oregono valstijoje ir šiaurės vakarų Kalifornijoje. Amerikiečių botanikas William D. Brackenridge atrado šį augalą Shasta kalno šiaurės vakaruose 1841 metais. Brackenridge tuo metu organizavo ekspediciją vakariniame pasienyje ir D. californica atrado visiškai atsitiktinai. Darlingtonijos gentį aprašė botanikas John Torrey 1853 metais ir pavadino savo draugo dr. William Darlington, XIX a. fiziko ir Birmingham (Pensilvanija) politiko, garbei.

Unikalios formos Darlingtonia californica lapai

Unikalios formos Darlingtonia californica lapai

D. californica išaugina dvejopų tipų lapus. Jaunų, nesubrendusių augalų lapai yra iki 5 cm ilgio vamzdelių formos. Lapija yra rausvai žalia, savo formomis primenanti kitus Amerikos ąsotinius augalus – heliamforas ir saracėnijas. Kai D. californica augalai suauga, lapų forma dramatiškai pasikeičia ir tampa unikali.

Oregono valstijoje (JAV) auganti D. californica

Oregono valstijoje (JAV) auganti D. californica

Suaugusių augalų lapija yra žalsva, geltona, 20-80 cm aukščio, sudaryta iš vertikalių tuščiavidurių tūtų, kurios turi gumbo formos kupolo pavidalo viršūnę, kurios apatinėje dalyje yra 10-20 mm skersmens anga ir žuvies uodegos formos atauga. Viršutinėje tūtos dalyje ir kupole yra gausu netaisyklingai išsibarsčiusių skaidrių plotelių. Maža anga kupolo apačioje yra vienintelis kelias, kuriuo galima patekti į tūtos vidų. Angos pakraščiai užsilenkia į vidų. Kupolo vidus yra lygus, glotnus ir šiek tiek vaškinis.

Keista D. californica lapų forma yra specialus prisitaikymas, kurio dėka vyksta nepaprastas kompleksiškas gaudymo procesas, kurio metu augalas pasigauna tam tikrą kiekį vabzdžių. Stiprus salsvas kvapas sklinda iš gausiai nektarą išskiriančios žuvies formos darlingtonijos lapo ataugos. Šis kvapas privilioja įvairius vabzdžius, ypač vapsvas ir muses, kurios, norėdamos pasiekti daugiau nektaro, įlenda pro angą į vidų. Kupolo viduje vabzdys mato šviesą, sklindančią pro skaidrius tūtos kupolo viršaus plotelius. Šią šviesą jis greičiausiai supranta kaip dangų ir laisvę. Bandydamas ištrūkti, vabzdys atsitrenkia į tūtos kupolo vidinę dalį ir nukrinta į prisipildžiusią skysčio tūtos vertikalią dalį. Negalėdamas išlipti slidžiu vaškingu vidinės dalies paviršiumi, vabzdys galiausiai paskęsta ir suyra, o atsilaisvinusias medžiagas absorbuoja pats augalas. Dažniausiai į darlingtonijos pinkles įkliūna musės, bitės ir skruzdėlės.

D. californica gaudyklės landa

D. californica gaudyklės landa

Tokį kompleksinį gaudymo mechanizmą dar turi tik keletas vabzdžiaėdžių augalų rūšių. Dvi saracėnijų ir dvi ąsotenių rūšys išaugina gaudykles su apgaulingais permatomais „langais”, panašiais į darlingtonijos. Tačiau šių rūšių mechanizmas nėra taip išsivystęs kaip darlingtonijos, jis panašesnis į daugumos eilinių ąsotinių vabzdžiaėdžių augalų.

Sudarius atitinkamas sąlygas darlingtoniją auginti nėra sunku. Šie augalai natūraliai auga vėsiose, drėgnose, šlapiose, gerai apšviestose augimvietėse ir prisitaikė prie plataus spektro drėgnų, pelkėtų ekologinių nišų. Todėl ir auginant jiems reikia sudaryti panašias sąlygas: nuolatos drėgną ar šlapią substratą, daug oro drėgmės ir ryškų apšvietimą. Svarbiausia, kad D. californica reikia vėsos visus metus ir ramybės periodo, atitinkančio žiemos laikotarpį Šiaurės pusrutulyje. Oregono ir Kalifornijos valstijose vasaros būna vėsios (temperatūra žemesnė nei +30ºC), o žiemos šaltos (bent keletą mėnesių temperatūra žemesnė nei +10ºC, galinti reguliariai kuriam laikui nukristi žemiau nulio). Auginant dirbtinėmis sąlygomis yra būtina sudaryti tokį natūraliam augalo gyvenimo cikle esantį ramybės periodą, kurio metu augalas galėtų pailsėti. Tai padaryti galima patalpinant augalus 3-4 mėnesiams į šaldytuvą (daugiau informacijos – žr. literatūros sąrašą).

Natūraliomis sąlygomis D. californica auga nuolat drėgname ar šlapiame substrate, sudarytame iš yrančių nukritusių lapų ir durpingo priemolio. Dirbtinėmis sąlygomis šiuos augalus geriausia auginti durpių, smėlio ir perlito mišinyje, sumaišytame santykiu 2:1:1. Natūraliai D. californica auga upelių, šaltinių ar balučių pakraščiuose. Auginant svarbu užtikrinti tokias sąlygas, kad šaknys augtų vėsioje ir šlapioje aplinkoje. Tą galima padaryti pastatant augalus į padėklus su vandeniu. Norint geriau perprasti šių augalų auginimą, daugiau informacijos galima rasti mano rekomenduojamuose D’Amato (1998), Slack (1979, 1986) ir Rice (2006) darbuose.

Naturaliomis sąlygomis auganti D. californica (Oregono valstija, JAV)

Naturaliomis sąlygomis auganti D. californica (Oregono valstija, JAV)

Deja, keleto Jungtinėse Valstijose natūraliai augančių vabzdžiaėdžių augalų išlikimui yra kilusi didelė išnykimo grėsmė. Bet džiugu, kad D. californica aplinkosauga yra sutvarkyta, ir šio augalo išlikimo natūraliose augimvietėse perspektyvos atrodo pozityviai. Gal todėl, kad daugiausia šių augalų yra kalnuose ir sunkiai pasiekiamose vietovėse, kurioms mažiau nei kitų vabzdžiaėdžių rūšių augimvietėms Šiaurės Amerikoje gresia sunaikinimas. Be to, nemažai šių augalų augimviečių yra apsaugotos gerai organizuotų aplinkosauginių iniciatyvų, didelė dalis Oregono ir Šiaurės Kalifornijos pakrantės yra rezervatų zonoje.

Oregono valstijoje yra valstybinis parkas, skirtas tik šios vienos rūšies apsaugai. Čia nesunku pamatyti natūraliomis sąlygomis augančią D. californica, kurios dauginamosios medžiagos rinkimas parke (kaip ir visose natūraliose augimvietėse) yra griežtai draudžiamas įstatymų, ir šis draudimas turėtų būti gerbiamas visų lankytojų.

Naturaliomis sąlygomis auganti D. californica (Oregono valstija, JAV)

Naturaliomis sąlygomis auganti D. californica (Oregono valstija, JAV)

Literatūra:

  • D’Amato, P. 1998. The Savage Garden: Cultivating Carnivorous Plants. Berkeley, CA: Ten Speed Press,
  • Rice, B., 2006 Growing Carnivorous Plants Portland, OR: Timber Press,
  • Slack, A. 1979. Carnivorous Plants. London, England: Ebury Press,
  • Slack, A. 1986. Insect Eating Plants and How to Grow Them. London, England: Alpha Books.

Stewart McPherson
Vertė J. Mackevičius

Daugiau informacijos: