Atrodo, tai buvo visai nesenai, kai vieną gegužės ketvirtąją 19 val. 7 min.,  pasirodė pirmasis, neilgas įrašas šioje svetainėje „Vabzdžiaėdžiai augalai”. Nuo pirmojo įrašo pasirodymo šiandien sukanka nei daug nei mažai – dveji metai.

Paprasta, skirta vienai iš daugelio fiziologinių grupių augalams svetainė per tuos keletą metų pasipildė daugiau nei 200 įvairių straipsnių ir pranešimų, pristatančių vabzdžiaėdžių augalų fiziologiją, augimo ir auginimo ypatumus, dauginimąsi ir dauginimą, supažindinančių skaitytojus su jų sistematika, paplitimu. Pirmuosius pusantrų metų svetainė buvo pildoma gana greitai, kol buvo aprašyti visi svarbiausi šių augalų pasaulio aspektai.

Apie kai kurias sistematines grupes rašiau niekada tų augalų nematęs, pasinaudodamas vien literatūros apžvalga. Pirmiejį įrašai nebuvo gausiai iliustruoti – ne visi aprašomi augalai auga ant mano palangių. Tačiau pagalbos nereikėjo ilgai laukti, vabzdžiaėdžių augalų augintojai netruko pasidalinti savo augintinių nuotraukomis, atsirado ir jų pačių parašyti straipsniai.

Maždaug po pusantrų metų, 2011-ųjų rugpjūčio 17 d.,  svetainėje atsirado forumas – Akivaras. Ši virtuali bendravimo erdvė leidžia dar geriau bendraminčiams dalintis patirtimi bei įspūdžiais. Nedidelis, bereklaminis, beveik neturintis daugeliui forumų būdingų pašalinių temų. Būtent šio forumo bendruomenės dėka Musėkautas.lt svetainėje atsirado nauja kategorija „Papildyti straipsniai”, kurioje seni straipsniai papildyti ne vieno žmogaus patirtimi, iliustruoti nuotraukomis. Tikiuosi, ši nedidelė tradicija neužges ir ateityje svetainėje pamatysime dar ne vieną forumo bendruomenės sukurtą naują ar atnaujintą  ir papildytą seniau parašytą straipsnį.

Kaip jau ne kartą esu minėjęs, dauguma vabzdžiaėdžių augalų gražiausi yra vasaros atostogų įkarštyje, todėl pamatyti juos visame savo grožyje plačiajai visuomenei organizuojamose parodose tampa beveik neįmanoma. Belieka virtuali paroda. Tokia paroda šiemet forume rengiama jau antrą kartą.

Smagu, kad kaip ir kiekviena pomėgio siejama bendruomenė, taip ir vabzdžiaėdžių augintojai neapsiriboja vien virtualia erdve. Tai ir dalyvavimas parodose su savo augintiniais, ir susitikimai. Antrojo Musėkautas.lt gimtadienio proga – išvyka į pavasarines pelkes. Šiais metais pirmoji tokia išvyka organizuojama Varnikų pažintiniu taku netoli Trakų. Gal tai taipogi taps ilgamete tradicija?..

Varnikai

O kas toliau Musėkautas.lt skaitytojų laukia šiais metais? Turbūt jau spėjote pastebėti, kad svetainėje pasirodė nemažai knygų aprašymų anglų kalba. Tai – naujausios knygos apie vabzdžiaėdžius augalus. Ilgainiui visi aprašymai bus išversti ir į lietuvių kalbą, tik šis procesas nėra toks jau greitas kai viską reikia padaryti savo jėgomis, nesinaudojant perkamomis paslaugomis.

Taip pat Musėkautas.lt antrojo gimtadienio proga vienas garsiausių apie vabzdžiaėdžius augalus populiarinančių rašytojų Stewart McPherson dovanoja skaitytojams net trisdešimt savo straipsnių, parašytų 2007-2010 metų ekspedicijų metu. Vieną jų apie heliamforas anglų kalba turbūt jau spėjote perskaityti. Kaip ir knygų aprašymai, straipsniai taip pat bus išversti į lietuvių kalbą.

Stewart McPherson. "Bromeliads of the World" straipsnio iliustracija

Stewart McPherson. "Bromeliads of the World" straipsnio iliustracija

Kas dar?.. Pagyvensim, pamatysim… O kolkas artėja Kaune organizuojama paroda „Žali horizontai’2012”, virtualioje erdvėje startavo „Akivaras’2012”

Su antruoju Musėkautas.lt gimtadieniu jus visus, brangūs skaitytojai!

Nuoširdžiai jūsų,
Jogaila Mackevičius