ENISBN: 978-0-9558918-1-6

Glistening Carnivores 1Visos septynios lipnialapių vabzdžiais mintančių augalų gentys yra nepakartojamai nuostabios ir sužavinčios kiekvieną, su jomis susidūrusį. Kiekviena auginasi blizgančius lapus, padengtus klijų lašeliais, kurių pagalba vabzdys ar kitas smulkus gyvūnas yra priviliojamas, pagaunamas ir nužudomas. Panaudojant 279 nuostabias nuotraukas, šiame veikale analizuojamos visos septynios lipnialapių vabzdžiais mintančių augalų gentys (Byblis, Drosera, Drosophyllum, Ibicella, Pinguicula, Roridula ir Triphyophyllum), pateikiant išsamią informaciją apie jų ekologiją, paplitimą gamtoje (daugeliu atveju – pirmą kartą).

Pirmajame knygos skyriuje dėmesys skirtas Charles Darwin tyrinėjimams ir atradimams, susijusiems su pasaulio vabzdžiaėdžiais augalais. Toliau sekančiame skyriuje išvardijami visi iki šiol žinomi lipnialapiai vabzdžiais mintantys augalai, aptariama jų klasifikacija. Kitame skyriuje aptariama šios augalų grupės evoliucija ir jos sąsaja su nariuotakojų evoliucija.

.

Glistening Carnivores 3

Toliau sekančiuose septyniuose skyriuose atskirai aptariama kiekviena iš šių augalų genčių, atsižvelgiant į sistematiką, botaninę istoriją, morfologiją ir ekologiją. Po jų seka augimviečių bei rūšių išnykimo prevencijos problemų aptarimas. O paskutiniajame skyriuje aptariamas auginimas dirbtinėmis sąlygomis, pateikiamas sąrašas atsakingų augalininkystės ūkių, kuriuose galima teisėtai įsigyti šių augalų dauginamosios medžiagos bei sodinukų.

Glistening Carnivores 4

Ši knyga yra pirmoji ir kol kas vienintelė lipnialapių vabzdžiaėdžių augalų studija. Stipriosios šios studijos pusės: (1) unikalus ir išsamus turinys (2) daugiau nei pustrečio šimto unikalių nuotraukų, paplitimo žemėlapiai (3) daugybė pirmą karą publikuojamų nuotraukų ir augalų rūšių.

Knyga yra naujausia studija, parašyta anglų kalba, pritaikyta tie specialistui, tiek mėgėjui, besidominčiam tiek lipnialapiais, tiek visais vabzdžiaėdžiais augalais.

Glistening Carnivores 2

Daugiau knygos iliustracijų

Stewart McPherson
Vertė J. Mackevičius