Pačioje balandžio pabaigoje pagaliau prisiruošiau pasisėti iš Tarptautinės vabzdžiaėdžių augalų augintojų draugijos sėklų banko atsisiųstas linažiedžio vaivorykštenio sėklas.

Na ir reiklus gi priežiūrai šis plėšrūnas. Tėvynėje linažiedis vaivorykštenis auga kaip vienmetis augalas, spėjantis užaugti per vieną drėgną sezoną, sužydėti ir subrandinti sėklas. Sausrometį pralaukia sėklos stadijoje. Dažnai sausa žolė užsiliepsnoja. Po tokių gaisrų praretėja augalai, atsilaisvina naujos buveinės ir prasideda drėgnasis metų laikas. Tada ir vaivorykštenio sėklos sudygsta nieko netrukdomos.

Tačiau imituoti dirbtinį gaisrą smulkioms sėkloms sunku. Yra hormoninė alternatyva – giberelino rūgštis. Ja apdorojus sėklas, nutraukiamas jų ramybės laikotarpis – sėklos nedelsiant sudygsta.

Be jokio poveikio sėklos gali sudygti po keleto savaičių, mėnesių ar net gi sekančiais metais.

Aš nusprendžiau „kas bus tas”  – ir pasėjau sėklas į keletą substratu užpildytų plastikinių vazonėlių, pastačiau juos į padėklą su lietaus vandeniu ir iš vielinės tinklinės tvorelės gabalo padaręs karkasą, uždengiau agroplėvele.

Gegužė… birželis… liepa… Pirmieji daigai pasirodė liepos viduryje. Smulkučiai, mažučiai, bet vos išleidę pirmą tikrąjį lapelį pradeda sėkmingai  medžioti smulkias museles. Tai turbūt anksčiausiai pradedantis  medžioti vabzdžius augalas iš visų mano „gyvai” matytų.

Sėjinukai auga labai nevienodai. Vieni per kelias savaites pasiekė keleto centimetrų ūgį, kiti teužaugo vos keletą milimetrų. Persodinti pavyksta tik  vos sudygusius ir su nemažu substrato gumulėliu.

Vaivorykštenių „plantaciją” reikia kruopščiai prižiūrėti. Kadangi tai lėtai augantis, silpną šaknų sistemą turintis augalas, pasižymintis nedideliu konkurencingumu, būtina laikų „išravėti” samanas, sudygusius paparčių polaiškius, o ypač – kerpsamanes.

Gal iš keliolikos pradygusių bent keletas pradžiugins žiedais. Belieka kantriai laukti, kasdien po kelis kartus purškiant, palaikant drėgmę ir iš viršaus, ir iš apačios (padėkliuke visada centimetras – kitas lietaus vandens).

Jogaila Mackevičius

Daugiau nuotraukų