Pirmojoje dalyje kiek aptarėm į ką reikia atkreipti dėmesį plečiant savo vabzdžiaėdžių augalų kolekcijas kai užsisakome sėklas iš užsienio augintojų elektroninės prekybos priemonių pagalba. Žvilgtelkim, kaip atrodo praktiškai vienas  konkretus pavyzdys.

Saulašarės turbūt yra tie vabzdžiaėdžiai augalai, kurių kolekciją labiausiai apsimoka plėsti užsisakant iš augintojų sėklas. Perkant sėklas yra mažesnės pašto išlaidos, pačios sėklos kainuoja mažiau, o ir siuntimas yra saugesnis nei suaugusių augalų, kurie dėl savo trapumo gali labai nukentėti kelionėje. Taigi, tebūnie mūsų pasirinkti augalai būna saulašarės. Dabar klausimas –  kokios?

Nelygu kokią kolekciją jau turite ar kaip ją norite plėsti. Bute turbūt geriausia auginti tas saulašarių rūšis, kurios auga visus metus. be ramybės periodo. Kiek sudėtingiau yra su tomis, kurios ramybę praleidžia sausai, o sudėtingiausia – su žiemojančiomis vėsiai.

Sakykime, išlaikyti per žiemą augalus vėsiai (0 – +5°C) galimybė yra, taigi galime pasirinkti vidutinių platumų rūšį.  Tada apsistokime ties dviem paprasčiau auginamomis, mažiau reikliomis – Drosera intermedia ir D. filiformis. Drosera intermedia auga ir Lietuvoje, bet yra reta ir saugotina, todėl laukinėje gamtoje jos sėklų rinkti nevalia. Drosera filiformis auga Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje, o teoriškai galėtų auti ir pas mus. Taigi, ateity, jei pavyks, galima bus pamėginti šias saulašares išlaikyti per žiemą ne tik „vėsios”, bet ir „šaltos” žiemos sąlygomis. Abi rūšys nėra iš mažųjų saulašarių (todėl auginti jas kiek paprasčiau), ganėtinai skiriasi viena nuo kitos ir yra estetiškai patraukliai, egzotiškai atrodančios.

Kadangi žiemos laikotarpiu natūraliai D. intermedia ir D. filiformis sėklos praeina stratifikacijos periodą, tai dabar siųstis jas nėra taip rizikinga kaip tropinių rūšių sėklas.

Paieškojus internete bent kokios paieškos sistemos pagalba kaip raktinius žodžius naudojant pavyzdžiui „drosera filiformis seeds for sale” tikrai rasime nemažai įvairių variantų. Galima rinktis tiesiogiai iš augintojų, galima iš prekiautojų, o galima pasinaudoti ir didžiosiomis, integruotomis elektroninės prekybos platformomis, tokiomis kaip e-bay. Renkantis konkretų tiekėją, jei neturime jokio išankstinio nusistatymo, geriau atsižvelgti į tai, kaip arti jis yra nuo Lietuvos. Siuntimas Europos Sąjungos ribose yra ir pigesnis, ir greitesnis, ir ne taip stipriai suvaržytas tarptautinių bioįvairovės ar fitosanitarinių susitarimų. Bet jei Europoje jūsų norimos rūšies nėra, galima ją parsisiųsti ir iš toliau. Tik žinotina, kad be fitosanitarinių dokumentų galima siųstis ribotą pakuočių skaičių ir tik savo reikmėms. Ir žinoma, jei rūšies platinimą riboją bioįvairovę saugantys susitarimai, teks jos įsigijimo atsisakyti.

Kiek pasižvalgius, pasirenkamas tiekėjas e-bay sistemoje World Wonders Gardens. Jis turi abiejų rūšių saulašarių sėklų, yra Jungtinėje Karalystėje, siūlo patrauklią kainą, atsisiuntimo mokestis nedidelis, jokių papildomų dokumentų nereikia, siuntinys nedidelis, todėl ir muito mokesčio mokėti nereikės. Tiesa, užsakius sistema paskaičiavo kiekvienam sėklų pakučiui pašto išlaidas atskirai, tačiau permoka buvo gražinta kitą dieną, nes akivaizdu, kad dvi nedidelės sėklų pakuotės tam pačiam siuntėjui bus išsiųstos vienu laišku. Iki šiol viskas atrodo sąžininga ir sklandu.

Apmokėjimas – PayPal sistema. Tai greita, patogu, pigu ir saugu. Tiesa, tam kad susikurti PayPal paskyrą, reikia kreditinės VISA ar ją atitinkančios kortelės. Jei tokios neturite nes jūsų pajamos yra per mažos ar kortelės aptarnavimo mokestis per didelis, galite pasinaudoti Lietuvos bankų siūlomais sprendimais, kad ir SEB banko siūloma VisaVirtuon kortele, kurios formatas elektroninėj erdvėj visiškai atitinka VISA kortelės formatą (kortelei taikomas metinis aptarnavimo mokestis). Su ja jūs lengvai galėsite atlikti pirkimus, nurodydami Visa Virtuon kortelės numerį, naudotis VisaVirtuon kortelės sąskaita elektroninės bankininkystės sistemoje, susikurti PayPal paskyrą. Negalėsite su šia kortele tik pasiimti grynųjų pinigų. Taigi, neturintiems „tikros” kreditinės kortelės ir dažniau perkantiems internete, tikrai siūlyčiau tokią kortelę įsigyti arba paieškoti kitų Lietuvos bankų siūlomų sprendimų.

Ką gi, augalai išsirinkti, pavedimas padarytas, tiekėjas patvirtino (elektroniniu paštu), kad apmokėjimą gavo ir išsiuntė jums prekes. Belieka kantriai laukti. Laukiam. Kai sulauksim, iškart ir sėsim…

Jogaila Mackevičius