Kaip bebūtų banalu sakyti: „prabėgo dar vieni kalendoriniai metai”.  Būtent metų sandūroje dažniausiai atsigręžiam į praeitį, įvertinam praėjusius metus, po to mintis perkeliam į ateitį, bandydami susikurti tolimesnius planus.

Pabandykim pasižiūrėt ir mes, kas gi čia nutiko, ir kas dar gali nutikti šioje svetainėje – trumpai, taip kaip yra.

Nors pradėta kurti ji buvo gerokai anksčiau, pirmasis viešasis įrašas atsirado gegužės 4 dieną. Gal šią dieną galima būtų oficialiai vadinti svetainės gimimo diena. Šis straipsnis – jau 77 įrašas. Jei atmestumėm skelbimus, konkursus, apklausas, rekomendacijas, turėsim virš pusės šimto dalykinių straipsnių per 2010 metus.

Aprašyta didžioji dauguma dažniausiai auginamų Lietuvoje vabzdžiaėdžių augalų rūšių, apžvelgtos kiekvieno metų laiko auginimo ir priežiūros ypatybės, panagrinėtos kolekcionavimo galimybės, auginimo ekologija, komponavimas. Turint omeny, kad vabzdžiaėdžiai nėra labai populiari augintojų tarpe augalų grupė, informacijos apie vabzdžiaėdžius augalus įvadui lyg ir pakaktų. Gal liko viena kita  dažnai auginama rūšis, kurios aprašymas jau galėjo atsirasti svetainėje. Neatsirado, nes buvo tikimasi, jog šia patirtimi pasidalins svetainės lankytojai. Bet  2010-aisiais tai neįvyko, tikėkimės pamatyti šiuos straipsnius jau prasidėjusiais, 2011 metais.

Labai noriu pasidžiaugti ir padėkoti visiems, prisijungusiems prie svetainės kūrimo – padėjusiems susigaudyti programinės įrangos peripetijose, rašiusiems straipsnius, atsiuntusiems nuotraukas. Ačiū Jums labai dar kartą! Nors pradžioje buvusi aktyvi, ilgainiui ši iniciatyva kiek priblėso, tikėkimės, kad ateinančiais metais ji netruks ir vėl įsiplieksti.

Džiugu, kad į kvietimą dalintis informacija atsiliepė ir kai kurie užsienio augintojai. Nors kiekvienas regionas turi savas sąlygas, daugiau ar mažiau tinkamas vabzdžiaėdžių auginimui bei kolekcionavimui, tačiau kitų šalių patirtis ir žinios visada yra naudingos ir pritaikytinos mūsų sąlygomis.

Kiek populiari viena ar kita augalų grupė, be jokios abejonės, galima pamatyti parodų metu. Džiugu, kad tiek pavasarį vykusioje Raudondvaryje parodoje „Žali horizontai”, tiek rudeninėje Vilniaus „Augalų labirintų” parodoje lankytojai galėjo susipažinti su visomis dažniausiai mūsų krašte auginamomis vabzdžiaėdžių augalų grupėmis, nors lyginant su kai kuriomis užsienio valstybių parodomis, ekspozicijos nebuvo labai gausios. Beje, reikia atsižvelgti ir į tai, kad šios parodos yra organizuojamos ne pačiu tinkamiausiu vabzdžiaėdžiams augalams metu. Pavasarį jie dar nebūna pakankamai prabudę po žiemos miego, rudenį – jau ruošiasi poilsiui. Geriausias laikas jų eksponavimui yra vidurvasaris, bet tai – atostogų metas, kuris nėra nelabai tinkamas tiek organizatoriams, tiek dalyviams, tiek lankytojams. Ką gi, tuo metu turbūt geriausia būtų dalintis informacija virtualiai.

Šiek tiek apei informacijos mainus… Kad ir kokie išsamūs būtų straisniai svetainėje, kad ir kaip nuosekliai ir pilnai būtų pateikiama informacija, praktikoje vis tiek tenka susidurti su nestandartinėmis problemomis. Kur pasiklausti patarimo? Žinoma, visiems parašiusiems svetainėje nurodytu elektroninio pašto adresu, kreipusiems pagalbos buvo kiek įmanoma išsamiau atsakyta. Tačiau geriausia išeitis ieškoti sprendimo – diskusijų forumai. Tokių yra ne vienas. Lietuvos orchidėjininkų draugijos forume yra vabzdžiaėdžių skiltis, tokią temų grupę turi ir Rojaus sodų forumas (abiejų forumų nuorodos yra kairiojoje puslapio kolonėlėje). Taigi, pasirinkti yra iš ko. Negavote jus tenkinančio atsakymo viename, bandykite kitame forume (o jei suradote dar  vieną dėmesio vertą internetinių diskusijų vietą, būsiu labai dėkingas, jei atsiųsite jos nuorodą elektroniniu paštu).

O kas toliau? Kokios naujovės laukia 2011 metais?

Per šiuos metus sukaupta nemažai pagrindinės, bazinės informacijos, todėl pirmiausia, kaip jau minėjau gerokai anksčiau, bus sisteminama sukaupta informacija, peržiūrimi, atnaujinami ir pildomi jau esantys straipsniai. Todėl techninių pasikeitimų bus – atsiras nauji teminiai puslapiai, nuorodos į atnaujintą informaciją.

Nebuvo sukurtas ir svetainės logotipas – tai irgi nusikelia 2011-iesiems…

Informacijos niekad nebus per daug, todėl pasistengsiu į vabzdžiaėdžių augalų pasaulį pažvelgti kiek plačiau – jų anatomiją, fiziologija, ekologiją, retesnes rūšis. Kiek tai pavyks man pačiam, kiek su kolegų pagalba – įvertinsim baigiantis 2011-iesiems.  O kad šis vertinimas būtų džiuginantis, priklauso ne tik nuo manęs. Kiek  www.musekautas.lt bus „mūsų visų”, priklauso ir nuo Jūsų, svetainės lankytojų.

Geros „medžioklės” 2011-aisiais!

Jogaila Mackevičius