Spalio 6-tą (penktadienį) ir 7-tą (šeštadienį) dienomis kartu su Dzūkijos–Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Neries regioninio parko kolektyvu nuoširdžiai kviečiame į greta Vilniaus esančią Šilėnų pelkę. Turėsite puikią galimybę įsijungti į gamtotvarkines veiklas, skirtas žemapelkės erdvių atvėrimui nendrėmis ir sumedėjusia augalija beužaugančioje, bet rūšių vis dar turtingoje pelkių buveinėje.

2022 m., tęsdami Neries regioninio parko tradiciją tvarkyti žemapelkę, organizavome talką: šalinome pelkėms netipingą sumedėjusią augaliją ir nendrynus. Darbščių talkininkų dėka pernai sutvarkėme apie 1,6 ha pelkės. Šiemet mes išsikėlėm gerokai didesnį iššūkį – išvalyti pagrindinį pelkės masyvą. Ar tai įmanoma – parodys netolima ateitis. Dirbame patys ir telkiame talkininkus.

Iškirtus sumedėjusią augaliją sumažinsime pelkei gyvybiškai reikalingo vandens praradimus dėl medžių ir krūmų vykdomos transpiracijos – pro šaknis įsiurbto vandens garinimo pro lapų žioteles. Stingant vandens pelkėje sausėja durpių klodas, suaktyvėja mikroorganizmų veikla, durpės skaidomos ir į atmosferą išsiskiria šiltnamio efektą sukeliančios dujos – vienos iš klimato kaitos kaltininkių. Taigi, tvarkydami pelkę visi kartu prisidėsime prie klimato kaitos švelninimo ir atkursime palankias sąlygas šviesamėgiams pelkės augalams. O ši pelkė tikrai turi kuo žavėti lankytojus. Pavasariais pelkė akis džiugina vilnijančia švylių jūra. Vasarėjant šioje nedidelėje (vos 12 ha) pelkutėje ir jos aplinkoje akylas lankytojas gali aptikti net 7 rūšių gegužraibinius augalus – raudonąsias, gelsvąsias, baltijines, siauralapes ir dėmėtasias gegūnes, dvilapius purvuolius, pelkinius ir plačialapius skiautalūpius. Na, o rudenėjant baltus žiedus ant liaunų kotelių kelia pelkinės mandraunikės. Atkūrus gerą pelkės būklę, tikėtina, jog joje ims perėti žemapelkėms būdingi paukščiai: perkūno oželiai, įvairūs tilvikiniai paukščiai, griežlės.

Apie Šilėnų pelkės gamtos lobius Jums papasakos Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondo bei Neries regioninio parko specialistai. Lauksime Jūsų!

PROGRAMA:

Spalio 6 d. (penktadienis) ir 7 d. (šeštadienis)

  • 11:00 Dalyvių sutiktuvės
  • 11:15 Pažintis su Šilėnų pelkės biologine įvairove ir pelkių svarba klimatui
  • 11:30 Darbų instruktažas. Talka
  • 14:00 Pietūs ir Pelkininkystės produktų parodos apžvalga (projektas EUKI – Pelkininkystės plėtra žemės ūkyje Baltijos šalyse)
  • 15:00 Renginio pabaiga.

Talkos metu:

  • susipažinsime su Šilėnų pelkės biologine įvairove;
  • kirsime pelkėje augančius krūmynus ir pjausime nendrynus;
  • surinksime nupjautą medieną bei kitą biomasę ir išgabensime už pelkės ribų;
  • pagerinsime Europos Bendrijos saugomų natūralių buveinių 7230 Šarmingų žemapelkių būklę;
  • pasidairysime po pelkininkystės produktų parodą, pasakojančią apie naujos kartos ekologiškus iš pelkių augalų biomasės pagamintus produktus.

Jūsų lauksime prie Šilėnų pelkės (aikštelėje prie pažintinio stendo).

Susitikimo vietos koordinatės:
566659, 6066423 (LKS)
54.729743, 25.034925 (WGS)

Visus norinčius ir galinčius prisijungti prie talkos kviečiame registruotis iki spalio 3 d.

Mums svarbu žinoti talkininkų skaičių, kad galėtume tinkamai organizuoti darbus ir Jus pavaišinti „pelkių koše” ir karšta arbata.

Detalesnę informaciją (pasibaigus registracijai) atsiųsime el. paštu TIK užsiregistravusiems talkininkams.

Pelkei labai reikalingos Jūsų darbščios rankos!

ATKREIPIAME JŪSŲ DĖMESĮ:

Pasiruošite darganotam ar net lietingam orui, turėkite vėjui atsparius drabužius (oro sąlygas nuspėti sudėtinga), nepamiršite ilgų guminių batų ir atsarginės kojinių poros.

Būkime atsakingi – atsineškime arbatos puodelį sau ir kaimynui ar draugui(-ei) – venkime vienkartinių indų, net jei ir labai ekologiški jie būtų.

Dėl papildomos informacijos kreipkitės į VšĮ Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondą mob. telefonu – 8 656 20426 arba el. paštu – [email protected]

Iki susitikimo Šilėnuose!

Organizatoriai

  • Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas,
  • Dzūkijos–Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Neries Regioninis Parkas

2023 m. prie Šilėnų pelkės ekologinės būklės gerinimo nuoširdžiai prisideda:

  • Luminor Bank AS Lietuvos skyrius
  • Grožio ir sveikatos prekių parduotuvių tinklas „Drogas“
  • „Zero Waste Fest ’23“
  • Finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centras „Rockit“
  • Privatūs asmenys

Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondo informacija