Kai rugpjūčio viduryje draugai iš Lenkijos Monika ir Jarekas Malkowskiai paskelbė apie savo parodos „Laukinės Lenkijos orchidėjos” atidarymą rugsėjo 1 dieną, labai panorau šią parodą aplankyti. Peržiūrėjau visus variantus. Skrydis lėktuvu – brangu, kelionė automobiliu – ir ne pigu, ir labai jau vargina. Ir štai netikėtai man pro akis prasprūdo Makaliaus organizuojama savaitgalio kelionė į Krokuvą autobusu. Ir nebrangu, ir su papildomais įspūdžiais. Nedelsdamas ją užsisakiau.

Apie pačią kelionę papasakosiu kiek vėliau ir kitoje svetainėje. Dabar norėčiau pasidalinti įspūdžiais apie parodą, kurią aplankiau šeštadienį, rugsėjo 24 dieną, laisvu kelionėje metu, prieš tai dar užsukęs pasivaikščioti po Krokuvos botanikos sodą.

Puiki nedidelė paroda su keliomis dešimtimis darbų. Nuotraukos didelio formato, puikiai pagauta kiekviena rūšis, jos ypatumai, spalvos, aplinka. Paroda eksponuojama tiesiog galerijos koridoriuje, tarp kabinetų ir salių. Kiekvienas netrukdomai gali ją apžiūrėti tiesiog praeidamas iš vienos ekspozicijos į kitą.

Žinoma, nufotografuoti ir perteikti pačių darbų esmę nėra jokių galimybių. Bet manau, galėsite susidaryti įspūdį.

Būtų nuostabu, jei tokios parodos pasiektų ir Lietuvos žiūrovus. Net neabejoju, kad jos puikiai papuoštų mūsų viešąsias erdves ir sulauktų nemažai susidomėjimo. O gal kada nors pamatysime ir parodą „Laukinės Lietuvos orchidėjos”?

Jogaila Mackevičius