Keista, bet per dvylika svetainės gyvavimo metų tik dabar atėjo mintis šiai straipsnių kategorijai – kolekcijos. Lietuvoje, o ir ne tik Lietuvoje, tikrai yra nemažai kolekcionierių, kurių kolekcijos vertos dėmesio. Ir ne tik vabzdžiaėdžių augalų kolekcijos. Manau, ateityje, šioje kategorijoje atsiras tikrai dar ne vienas pristatymas.

Vidmanto Stanio klumpaičių kolekciją norėjau pamatyti jau senai. Bet vis kažkas sutrukdydavo tai padaryti. Šiemet pasisekė, be ilgų derinimų sutarėm birželio 3 dieną susitikti Babtuose.

Pirmoji kolekcijos dalis Sodininkystės ir daržininkytės instituto šiltnamiuose. Čia karaliauja egzotinės rūšys. Gaila, bet mūsų apsilankymo metu ne tokia jau didelė dalis jų žydėjo. O be žiedų orchidėjos nelabai ir įdomios. Bet vis gi į objektyvą pakliuvo ne viena gražuolė. Beje, tarp orchidėjų radome ir kitų egzotinių augalų – pasiflorą, derantį kavamedį, figą.

Antroji kolekcijos dalis auga mokslininko kieme. Tai būtent tai, dėl ko mes čia atvažiavome – klumpaitės. Tik va, kelias dienas prieš mums atvažiuojant nulijo ne viena stipri liūtis. O lietus nėra pats didžiausias klumpaičių žiedų draugas. Todėl kai kurios „damos” atrodė kiek „pavargusios”.

Šioje kolekcijos dalyje be klumpaičių pamatėme ir kitų gegužraibinių augalų – gegužraibių, gegūnių, ofrių.

Jogailos Mackevičiaus nuotraukos