Dar vienas pasivaikščiojimas aplink pelkėjančius ežerus. Dzūkijos Dėlinis ir Versminis. Žygis įvyko 2020 m. lapkričio 22 dieną.

Pirmą aplankėm ir apėjom Dėlinį. Lietuvoje yra net 10 ežerų tokiu pavadinimu. Mūsų aplankytasis – Varėnos rajone, Marcinkonių seniūnijoje. Ežerą supa Versminio miškas, jis yra Dėlinio telmologiniame draustinyje.

Tai nedidelis, 0,28 km ilgio ir 0,2 km pločio netaisyklingos L formos ežeriukas pelkėtais kraštais. Apart pasigrožėjima vėlyvo rudens pelkinių  krantų peizažu daugiau nieko nebuvo galima tikėtis. Daugelis augalų jau senai ilsis laukdami pavasario. Tiesa, pakrantės miškuose dar gana gausiai radome voveraičių bei kitų šalnų nebijančių grybų. Bet neabejotinai vasarą čia galima atrasti daug įdomybių.

Lapkritiniai Dėlinio vaizdai:

.

Antrasis – Versminis, jau nebuvo taip lengvai įveikiamas.

Ežeras yra 0,37 km ilgio ir 0,12 km pločio.

Vos priėję ežerą, pastebėjome tris nedidelius užutekius, iškart sužavėjusius savo vaizdais.

Šiaurės vakarinė ežero pakrantė gerolai labiau užpelkėjusi, klampi, todėl prie ežero čia prieiti faktiškai neįmanoma.

Iš šio, Marcinkonių ir Versminio miškų supamo ežero išteka gana platus pelkėtais krantais upeliukas, tekantis Grūdos link. Įveikti jo nesugebėjome, tad teko grįžti atgal ir pradėti kelionę kita puse.

Pietrytinė ežero pusė kalvota ir sausesnė. Palipėjus į kalną atsiveria nuostabūs ežero vaizdai.

Ežeras garsėja savo versmėmis. Internete galima rasti filmuotų šių versmių vaizdų, kuriuos pavyko užfiksuoti entuziastams nuo pusmetrio iki penkių metrų gylio.

Keletą tokių versmių pakrantėje teko pastebėti.

Rudeniniai Versminio peizažai:

Jogaila Mackevičius