Australija turi vieną turtingiausių vabzdžiaėdžių augalų įvairovę pasaulyje. Tarp šimtų saulašarių ir skendenių rūšių yra ir monotipinė kriauklenių (Cephalotus) gentis su vienintele rūšimi – pūsliniu kriaukleniu (C. follicularis).

Šis išskirtinis augalas yra nuostabus konvergentinės evoliucijos pavyzdys, giminystės ryšiais labiau susijęs su kopūstais, rožėmis, moliūgais ir tropikuose paplitusiais medžiais alyvūniais (Eleocarpus), nei su kitais vabzdžiaėdžiais augalais, tokiais kaip ąsoteniai, saracėnijos ar heliamforos.  Tačiau jo ąsotiniai lapai funkcionuoja labai panašiai!

Redfern Natural History Productions didžiojasi galėdama pranešti apie pirmąją monografiją, skirtą šiam augalui. Knygos pasirodymo laukiama 2018 metų pabaigoje.  Riboto tiražo leidinio „Cephalotus – pūslinis kriauklenis” autoriai Adam Cross, Nick Kalfas, John Conran ir Richard Nunn knygoje apjungia ilgametę lauko stebėjimo patirtį, techninius ir ekologinius tyrimus. Šiame leidinyje pateikiama išsamiausia iki šiol publikuota informacija apie kriauklenį. 

Cephalotus yra labai lokalizuoto paplitimo augalas, dabar augantis tik nedidelėje savo istorinio paplitimo teritorijoje, prarandantis savo augimvietes ekologinės sukcesijos pasekoje. Dabar augalui suteikiama pelnyta teisinė apsauga.

Leidinyje pateikiama gausiai iliustruotų dokumentų apie šį nuostabų Australijos endemiką, detalizuota informacija apie jo statusą ir paplitimą areale, ateities išgyvenimo perspektyvų analizė. Leidinys papildytas daugybe įvairių populiacijų nuotraukų, originalių piešinių.

Šio tiražo autorių pasirašytų knygų skaičius ribojamas iki 500.

Redfern Natural History Productions informacija
Vertė J. Mackevičius

______________________

Knygos autoriai: Adam Cross, Nick Kalfas, Richard Nunn, John Conran
ISBN: 978-1-908787-32-3
Formatas:  205 x 270 mm
Publikavimas: 2018