Prieš keletą savaičių, po daugiau nei metus trukusios kelionių pertraukos, teko apsilankyti tarptautinėje Lenkijos orchidėjininkų draugijos organizuojamoje parodoje „World of orchids” Sopote. Nuo Vilniaus iki Sopoto daugiau nei 570 km, o Google žemėlapiai prognozuoja, kad nuvykti automobiliu galima per 8 valandas. Deja, kelionėje užtrukau kiek ilgiau: teko ir sustoti, ir pakliūti į kelio remonto ruožus. Bet dėl to kelionė nelabai prailgo. Šis maršrutas gana įdomus, vingiuotas, neretai ir duobėtas. Todėl užmigti prie vairo nebuvo jokių šansų – visas dėmesys buvo sutelktas į kelią.

Dar pirmąją kelionės dieną spėjau nors trumpam užsukti į parodą. Visos ekspozicijos buvo išdėstytos Sopoto hipodrome, tiesiog ant smėlio dangos. Pirmas įspūdis – savotiška! Bet akys netruko priprasti prie neįprastos aplinkos ir galima buvo pradėti grožėtis eksponatais. O pasigrožėti tikrai buvo kuo, nors dalyvių ekspozicijos kartais labai skyrėsi tiek savo lygiu, tiek ir estetika.Kaip ir žadėjo organizatoriai, parodoje buvo ne vien orchidėjos. Teko pamatyti ir tilandsijų, vaškuolių ekspozicijas, o vabzdžiaėdžių augalų kolekcijas pristatė net gi du parodos dalyviai.

Turbūt didžiausi kei kurių (tikrai ne visų ekspozicijų) trūkumai, kuriuos galima būtų paminėti, tai: (1) prastas etiketavimas ir (2) „nefotogeniškumas”. Dėl etikečių turbūt viskas aišku – jų tiesiog nebuvo. O dėl „fotogeniškumo” galima būtų ir ginčytis, bet man tai pasirodė svarbu. Ant smėlio didelėje erdvėje išdėstytos juoda agroplėvele aptrauktos pakylos, ant kurių meniškai išdėlioti augalai. Tačiau pati ekspozicija tampa tarsi „peršviečiama”, ir norint ją nufotografuoti, turi gerokai pasistengti, kad į kadrą nepatektų kiti parodos lankytojai ar paties hipodromo konstrukcijos.

O dėl įspūdžių ir parodos privalumų – geriausiai pasakoja vaizdas. Tad suskirsčiau visus įspūdžius į visą eilę galerijų, kurias ir kviečiu pasižiūrėti.

Atgal namo kelionę kiek prasitęsiau ir papildžiau įspūdžiais, užsukdamas į didžiausią Lenkijoje Marienburgo (Malborko) pilį. Taigi, iš Sopoto išvažiavęs devintą valandą ryto, namuose buvau apie dešimtą vakare, viso užtrukęs apie tryliką valandų. Bet tai kažkodėl labai nenuvargino…

Nuotraukų galerijos:

Jogaila Mackevičius