Balandžio 8 d., šeštadienį, 10 val. visus gamtos mylėtojus ir parko bičiulius kviečiame atvykti į Šilėnus! Čia vyks smagus renginys – nemokama ekskursija 6 km maršrutu ir jau antroji talka, kuria bandysime išgelbėti medžiais ir krūmais užželiančią didžiausią parko pelkę! Pernai, po pirmosios vykusios talkos, pelkė pasipuošė įstabiais orchidėjų žiedais – talkos rezultatas buvo akivaizdus, tad darbus visu pajėgumu tęsime ir toliau!

Diena prasidės 10 val. aikštėje prie Šilėnų bažnyčios – iš čia pajudėsime į nemokamą ekskursiją su parko gidu. Daugiau nei dvi valandas pėsčiomis žygiuosime 6 km ilgio maršrutu – apžiūrėsime etnografinį Šilėnų kaimą ir medinę jo architektūrą, geltonąją kaimo bažnytėlę, mitologinius šaltinius, nuo regyklos bokštelio apžvelgsime atsiveriančią Neries slėnio panoramą, užkopsime ant įspūdingus vaizdus dovanojančio Naujosios Rėvos piliakalnio, žygiuosime miškais, keliukais ir paupių pievelėmis.

Apie 12.30 val. baigsime ekskursiją ir atvyksime prie didžiausios parko pelkės, parko darbuotojų vadinamos paprastai – orchidėjų pelke. Čia birželio-liepos mėnesiais žydi net 4 skirtingų rūšių retos lietuviškosios orchidėjos, įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą: raudonoji, dėmėtoji, plačialapė ir gelsvoji gegūnės. Deja, bet šiam lietuviškų orchidėjų rojuj yra iškilusi grėsmė – jis baigia užželti menkaverčiais medeliais ir krūmais. Tam, kad orchidėjos neišnyktų, būtina juos iškirsti ir pelkę atverti saulės šviesai (ir lankytojų akims).

Tad po žygio papietausime ir (parko darbuotojai paruoš gardžios, ant laužo gaminamos košės) visus kviesime užsidėti guminius batus, pirštines, į rankas griebti kirvuką ir prisidėti prie orchidėjų pelkės išsaugojimo akcijos! Kiekvienas, dalyvavęs šioje talkoje, gaus nuoširdžią parko darbuotojų ir pelkėje žydinčių orchidėjų padėką + 100 karmos taškų. Numatoma talkos trukmė – maždaug 2 val.

Svarbu: su savimi turėkite darbines pirštines, guminius batus (juos bus galima palikti automobiliuose Šilėnuose (jie yra vos už 1 km nuo tvarkomos pelkės)  ir vėliau persiauti), įrankių medelių ir krūmų kirtimui (pagal galimybes), užkandžių (būnant gamtoje alkis sustiprėja) ir oro sąlygas atitinkančius drabužius.

Jei turite klausimų, susisiekite elektroniniu paštu [email protected] ar telefonu +370 615 38708.

Įspūdžiai iš pernai metų talkos.

Registruotis į renginį – užpildant anketą.

Neries regioninio parko informacija